Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii
podle Magdaleny Dobromily Rettigové
                                                                                                     Litomyšl 19. - 20. května 2018

Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii podle Magdaleny Dobromily Rettigové

20. - 21. května 2017

Pošesté se sešli gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití s kuchaři, odborníky na moderní gastronomii a výrobci kvalitních potravin na litomyšlském Smetanově náměstí, aby vzdali hold Magdaleně Dobromile Rettigové, průkopnici české kuchyně. Tato národní buditelka, básnířka, spisovatelka a autorka slavné Domácí kuchařky v Litomyšli pobývala posledních jedenáct let svého života a je na zdejším hřbitově pochována. Městské gastroslavnosti k poctě největší z litomyšlských žen jsou inspirovány zejména jejím stále moderním přístupem, když hospodyňky učila, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu, experimentovaly, radovaly se z pečlivého servírování a vaření se stalo jejich zálibou.

 

 

Téma 6. ročníku:

„Šmorny a knedlíky“

 

 


 

Litomyšl vzali útokem jedlíci

 

Litomyšl: Udělat dobrou kávu, skvělé su-shi, pochutnat si na guláších různých chutí, výtečné svíčkové a dalších výborných pokrmech si mohli návštěvníci 6. ročníku litomyšlských Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové. Ty tentokrát měly podtitul Knedlíky a šmorny a vyvrcholily o víkendu 20. a 21. května.

 

„Já mám slavnosti každý den, když můžu být mezi lidmi, kteří rádi jedí a mají rádi gastronomii. Litomyšl je specifická tím, že zde máme Magdalenu Dobromilu Rettigovou. Slavnosti jsou tady pošesté a já za to moc děkuji organizátorům, všem co se přičinili, že tady můžeme dnes strávit krásný den," prohlásil Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR. A krásný den, respektive dva krásné víkendové dny, strávily na Smetanově a Toulovcově náměstí v Litomyšli tisíce lidí. Pochutnaly si na dobrém jídle a pití, užily si báječnou atmosféru a viděly kuchařské hvězdy v akci. Nechyběla známá autorka kuchařek Dita P., herečka a kuchařka Markéta Hrubešová, Lukáš Ende, medailista z kuchařské olympiády IKA 2016 a držitel řádu zlaté medaile M. D. Rettigové, Mistr kuchař Václav Šmerda, prezident Gastronomických slavností M. D. Rettigové, členové národního týmu kuchařů Norbert Hojda a Petr Vlásek, a řada dalších. Moderování sobotního dne se pak bravurně zhostil Aleš Cibulka, který nepřijel do Litomyšle s prázdnou, ale návštěvníci mohli zažít živé vysílání pořadu Tobogan s hosty jako je herečka Kateřina Macháčková a skvělá zpěvačka Eva Pilarová.

 

Nechyběly ani tradiční soutěže, o které je každý rok ze strany účastníků velký zájem. Svíčkovou OPEN podle hodnocení poroty vyhrál Petr Švec a pozor, podle hlasů návštěvníků byl na prvním místě... Petr Švec. „Hlavně tučně, nízkotučná není dobrá, 40% smetana," prozradil důvod svého dvojnásobného úspěchu letošní král svíčkové. Ve výtvarné soutěži pro děti ze Zámecké základní školy „Knedlíkovaná v Rettigovce" se na prvním místě dle hlasování zákazníků Rettigovky umístila patnáctiletá Sabina Hanušová, odborná porota pak rozhodla o ocenění rovněž patnáctileté Michaely Vytlačilové. Prohlídku Letiště Václava Havla vyhrál v soutěži Rettigová znovu ve škole Matěj Pokorný (žák 2.A z 1. ZŠ). Z navařených kotlíkových gulášů byl podle návštěvníků nejlepší od Obce Buč, odborná porota pak jako nejlepší vyhodnotila gulášek od týmu Pytláků. V kuchařském klání dvoučlenný týmů odborných škol si nejlépe vedly a šampiony gastroslavností se staly Soňa Dundová a Jana Kirková z Obchodní akademie a Střední odborné školy cestovního ruchu Choceň. Nádherných 58 bábovek se sešlo do nedělní soutěže o tu nej. Podle 177 hlasujících návštěvníků byla nejkrásnější bábovka s číslem 53 od Zuzany Vostárkové, porota vyhodnotila jako nejlepší bábovku číslo 32 od Pavly Ryšavé. Úplně ta TOP podle návštěvníků i poroty je bábovka číslo 17 od Hany Přichystalové.

 

„Už se těšíme na příští ročník s tématem „Pečité a sedliny", který nás čeká 19. a 20. května 2018," prozrazuje za organizátory Jan Pikna, ředitel Smetanovy Litomyšle, a dodává: „Rád bych poděkoval všem, kteří přišli, přijeli, zkrátka se nějakým způsobem do gastroslavností zapojili. Díky nim byl letošní ročník opět skvělý."


Jana Bisová

 

 

AKCpng