Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii
podle Magdaleny Dobromily Rettigové
                                                                                                     Litomyšl 19. - 20. května 2018

Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Téma 4. ročníku:

Zemčata a zelené věci

Videoreportáž z Gastroslavností

Tobogan z Gastroslavností na ČRo Dvojka

I čtvrtý úspěšný ročník Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové prokázal, že zájem veřejnosti o kvalitní pokrmy je velký a odkaz největší české kuchařky, která hospodyňky učila, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu a experimentovaly, má v Litomyšli odezvu. V roce 2015 si připomínáme výročí 230 let od jejího narození (Všeradice 31. 1. 1785) a také 170 let od úmrtí (Litomyšl 5. 8. 1845). Čtvrtý ročník městských slavností tak byl mimořádně slavnostní. Znovu přivedl na Smetanovo náměstí kuchařské odborníky, studenty odborných škol, domácí hospodyňky i kutily, milovníky dobrého jídla a pití. Tentokrát se zaměřil především na potravinářské produkty českých zemědělců a kvalitní výrobky přímo z farem. V minulých ročnících vystupovali a soutěžili hlavně profesionálové, čtvrtý ročník byl ale zaměřený jinak. Stále častěji se začíná vařit vysoká gastronomie i v domácnostech a mnozí domácí kuchaři se mohou stát konkurencí profesionálům. Proto Gastronomické slavnosti otevřely další kulinářské soutěže také amatérským kuchařům, kteří tak mohli s profesionály přímo změřit síly. 


Ochutnávání kulinářského umění restaurací – Gurmánská pouť

Gastronomické slavnosti pomyslně odstartovala Gurmánská pouť. Od 11. do 22. května mohli návštěvníci ve zúčastněných restauracích z Litomyšle a okolí ochutnávat speciální "rettigovské" menu a sbírat tak razítka na soutěžní kartu. Do Gurmánské pouti se zapojilo celkem dvanáct restaurací. Všech dvanáct razítek nasbírala jediná poutnice, paní Eva Suchá. Vysloužila si tak licenci k internetovému kurzu Kulinářského umění na 4 měsíce v hodnotě 2.400 Kč.


Rettigová znovu ve škole

DSCF7508Ve stejnou dobu probíhala také soutěž Rettigová znovu ve škole, která měla povzbudit malé strávníky v litomyšlských školních jídelnách, aby se ne nebáli vyzkoušet méně známé pokrmy. Také děti sbíraly razítka, a protože skoro všechny odevzdané soutěžní karty byly razítek plné, o vítězi soutěže rozhodl při sobotním Gastrofestivalu los. Šťastný výherce, desetiletý Daniel Král z I. základní školy, pojede s celou rodinou na prohlídku České televize do Prahy, kde se zúčastní natáčení vybraného pořadu a prohlédne si kostýmy a rekvizity ze známých pohádek, ale také třeba natáčecí studio Kouzelné školky. Společnost Scolarest, která provozuje obě litomyšlské školní jídelny, připravila pro všechny účastníky po vyhodnocení soutěže obří dort. Fotografie si prohlédněte zde.


Grilování s Pilsner Urquell

V pátek 22. května se v Litomyšli opět učilo správně čepovat pivo. Po restauraci Bohém hotelu Aplaus, hotelu Zlatá Hvězda a restauraci U Medvěda Večer s Pilsner Urquell doputoval do areálu Za Sokolovnou, kde se k dobrému pivu také grilovalo. Mater Bartendři Václav Vanya a Miloš Protiva zájemce naučili, jak správně čepovat hladinku, co je to šnyt nebo mlíko, a vysvětlili, proč dobrému pivu nesluší čepice.


Sobotní gastrofestival

DSCF7192Gastroslavnosti vrcholily sobotním programem. Vše začalo Poctou M. D. Rettigové u jejího pomníku na litomyšlském hřbitově. Vzápětí již na Smetanovo náměstí dorazil průvod kuchařů a mohl tak začít první bod programu na pódiu - živé vysílání rozhlasového pořadu TOBOGAN Aleše Cibulky přímo z náměstí. Aleš Cibulka si do Litomyšle pozval zajímavé hosty, kromě autorky kuchařek Miroslavy Kuntzmannové a prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslava Kubce také herečku Alenu Štréblovou, která je představitelkou M. D. Rettigové v nové divadelní hře Česká kuchařka Kladenského divadla, a herce Zdenu Hadrbolcovou a Stanislava Zindulku, kteří se setkali při natáčení oblíbeného seriálu ULICE. Hudební vstupy zajistil Martin Chodúr a vy si můžete celý pořad ze záznamu poslechnout zde.

DSCF7716Aleš Cibulka po skončení Toboganu pozval na pódium místostarostu Litomyšle a známého kuchařského nadšence Michala Kortyše, který se pustil do přípravy pečené tresky s kopřivovými brambory a Valašských zelňáků podle rodinného receptu (bramborová placka se zelím) a také upekl tresku na celeru s bramborami na kopřivách. Rozhodně se vyplatilo sedět v prvních řadách před pódiem, návštěvníci v první řadě ochutnali nejen valašskou kuchyni Michala Kortyše, ale také pokrmy profesionálních kuchařů Lukáše Endeho a Davida Janische, šéfkuchaře hotelu Zlatá Hvězda v Litomyšli - ten například připravil Bramborové placičky plněné špenátem z prlice se zeleninovým ragú a salátem ze sedmikrásek a mladých listů smetanky. Ani my jsme zde neměli tušení, tedy připojuji, že prlice je lidový název pro kopřivu. S prvními kroky Dagmar Peckové na pódiu bylo jasné, že do Litomyšle dorazil nezkrotný živel. Kdyby operní pěvkyně měla více prostoru, s radostí by pro diváky vařila celý den! Vystoupila proto se svými recepty hned dvakrát. Nejprve připravila Zapečené palačinky plněné šunkou, čerstvým sýrem, zeleným a bílým chřestem a přelité omáčkou Hollaindaise, ve druhém vstupu pak Bílý chřest s lososem, zelenou bylinkovou omáčkou a vejcem nahniličko. A poslala recepty!


Soutěž odborných škol

DSCF7173Po celý den probíhala v přilehlém stánku soutěž odborných škol, vždy dvojice studentů musela ve stanoveném čase připravit pokrm podle ročníkového tématu. Titul Champion Gastronomických slavností M. D. Rettigové 2015 si vysloužila Labská hotelová SOŠ a SOU Pardubice (Kateřina Petráňková a Roman Střalka), všichni soutěžící dostali věcnou odměnu od firmy Orion (ORION český obchod pro domácnost). Fotografie ze soutěže 

 

 

 


Soutěž Svíčková OPEN 

DSCF7528O nejlepší svíčkovou se na našich Gastroslavnostech už soutěžilo při prvním a druhém ročníku. Tentokrát to ale byla Svíčková OPEN, co to znamená? Mohl soutěžit kdokoli! Stačilo se jen předem přihlásit a ve stanovený čas donést alespoň tři litry omáčky bez masa a knedlíků. Vítězové byli dva, z hlasování odborné poroty a z hlasování návštěvníků. Sešlo se 12 vzorků omáčky a dle slov návštěvníků byla opravdu každá docela jiná. Hodnocení samozřejmě probíhalo naslepo, odborná porota byla proto téměř šokovaná, když vyšlo najevo, že vzorek č. 8, který vyhodnotila jako vůbec nejlepší, uvařila desetiletá Kateřina Novotná! U návštěvníků zvítězila svíčková č. 6 od Evy Piknové. Obě výherkyně dostaly roční předplatné časopisu Gurmet. Eva Piknová jako vítězka diváků získala možnost zúčastnit se natáčení seriálu ULICE a také dostala knížku Miroslavy Kuntzmannové "ULICE vaří s Vámi". 


O kotlík starosty Litomyšle

DSCF7295Na nedalekém Toulovcově náměstí opět voněly kotlíkové guláše. Soutěžilo se o kotlík starosty Litomyšle a se svými recepty se přihlásilo deset týmů. Každý si vyzdobil stánek po svém, i to porota hodnotila. I zde se vyhlašovali dva vítězové. Z hodnocení odborné poroty vzešel vítězný tým Via Delicia, ten připravil Retro guláš Hogo Fogo z hovězího masa, překvapivě dochucený šípkovým džemem. Diváci ocenili jedinečnou chuť guláše s ananasovou salsou týmu Aloha, guláš Hawajský sen z kančího masa.

 

 

 


Program pro děti

DSCF7569Jen pro děti byl vyhrazen celý jeden obří stan na Smetanově náměstí. Celý dětský program byl samozřejmě zaplněn výhradně kulinářskými kratochvílemi! Nejšikovnější děti si mohly vyzkoušet carving, ozdobné vyřezávání ovoce. Studenti SOŠ a SOU Polička učili děti péct a zdobit malé chuťovky, ale také míchat drinky, JaJa s dětmi zdobila pravý Pardubický perník a Kavárna Pohádka lákala děti ke zmrzlinovému pultu, ať si samy vytvoří ten úplně nejlepší zmrzlinový pohár.

 

 


Soutěž jedlíků

DSCF8075Soutěž, která dosud Gastroslavnostem citelně chyběla, bylo klání jedlíků. Ve čtvrtém ročníku bylo vše napraveno a v podvečer byla vyhlášena Soutěž jedlíků bramborových knedlíků. Skoro se dá říci, že jakmile se o soutěži doslechl Jaroslav Němec, profesionální český jedlík, bylo o vítězi rozhodnuto. Přišel, snědl a zvítězil. Dvacet bramborových knedlíků s povidlovou omáčkou z jeho talíře zmizelo neuvěřitelnou rychlostí. Fotografie ze soutěže

 

 

 


Večerní hodokvas

DSCF8165Po soutěži jedlíků se už pódium začalo připravovat na příchod kapely Brouci Band - The Beatles Revival. Náměstím tentokrát vonělo pečené vepřové, Master Bartendři čepovali Pilsner Urquell, byl to zkrátka Večerní hodokvas, kterým se Gastroslavnosti rozloučily se sobotním programem.

 

 

 

 


Nedělní „sousedská“ husička

a soutěž O nejlepší bábovku 

DSC_2549Nedělní program byl už spíše sladkou tečkou, a to doslova. Po tradičním husím stehnu s knedlíky a zelím na stoly hodovníků přistálo 51 bábovek, ze kterých předtím odborná porota vybrala tu nejkrásnější, nejchutnější a také samozřejmě celkově nejlepší. Ani jedna bábovka nebyla podobná druhé! Posuďte sami na fotografiích zde. Každý soutěžící dostal celoroční předplatné MF DNES, tři vítězné pak ještě roční předplatné časopisu Gurmet a věcné ceny od firmy Orion (ORION český obchod pro domácnost). Půlkilových husích stehen bylo vydáno 376, polovičních porcí 160, celkem tedy na Smetanově náměstí v jednu chvíli usedlo ke stolu 536 strávníků. K dobré chuti vyhrávala TŘebáňská HUdební SKupina TŘEHUSK, zapěl Sbor paní a dívek a se svým programem vystoupil také lidový soubor Heblata. V dětském stanu byla pro děti připravena pohádková překážková dráha po stopách Červené Karkulky. Recepty na vítězné bábovky najdete zde

Dagmar Pecková v sobotu nepředvedla zdaleka celé své kulinářské nadání, zvláště ji mrzelo, že nestihla upéct také soutěžní bábovku. Poslala nám alespoň recept, a ten rozhodně stojí za vyzkoušení!


 Fotogalerie ročníku 2015

 

 

AKCpng