Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii
podle Magdaleny Dobromily Rettigové
                                                                                                     Litomyšl 19. - 20. května 2018

Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Téma 3. ročníku:

Rozličné ryby a vodní žoužel

Pozvánka na 3. ročník Gastroslavností

Třetí ročník městských Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové se v Litomyšli konal od 12. do 25. května 2014. Festival pořádaný k poctě a oslavě jedné z nejslavnějších litomyšlských žen navázal na vše, co se v minulých ročnících povedlo a znovu přivedl na náměstí kuchařské odborníky, studenty odborných škol, domácí hospodyňky i kutily, milovníky dobrého jídla a pití, zájemce o gastronomii. 

Zároveň však přinesl několik novinek, které program výrazně obohatily. Tou nejvýznamnější bylo zapojení do řetězce postupových kol soutěže FOOD CUP CZECH SPECIALS 2014, pořádané agenturou cestovního ruchu CzechTourism. Nově bylo také vyhlášeno ročníkové téma. Tím prvním se staly „Rozličné ryby a vodní žoužel“ v návaznosti na místní specialitu, vyhlášeného litomyšlského pstruha z Vackova chovu, jednoho z nejstarších pstruhařství na našem území vůbec.

Videoreportáž z Gastroslavností 2014


Ochutnávání kulinářského umění restaurací – Gurmánská pouť

Restaurace z Litomyšle a okolí od 12. do 23. května vařily jídla inspirovaná recepty Magdaleny Dobromily Rettigové a hosté za jejich konzumaci sbírali razítka do svých „Karet účastníka Gurmánské pouti“. Zapojilo se 13 restaurací - Karlov, Malý svět, Pod Klášterem, Veselka, U Kolji, Bobo Cafe, U Medvěda, U Zběhlíka, Rettigovka, Hospůdka Na Sklípku, Hotel Aplaus, hotel Zlatá Hvězda a Pivovar Faltus. Každý „poutník“ který odevzdal kartu alespoň se čtyřmi různými razítky, obdržel roční předplatné novin a poukazy na slevy v restauracích. Na vítěze soutěže s nejvyšším počtem razítek pak čekaly dva poukazy do kurzu vaření v Chateau St. Havel s Ondřejem Slaninou, není tedy divu, že se objevily i karty s kompletním počtem razítek a vítěz musel být vylosován. 


Rettigová znovu ve škole

Nově se s jídly moderní české kuchyně setkávali také žáci a studenti ve školních jídelnách Scolarest. Od pondělí 12. do pátku 23. května byl vždy jeden chod označený logem slavností a strávníci za jeho konzumaci obdrželi razítko do soutěžní karty. Celkem jídelny vydaly 5 tisíc porcí, nejúspěšnější byla vepřová pečínka se zelím a bramborovým knedlíkem, naopak nejméně se vydalo karfiolu v krému. Také v této soutěži mělo mnoho strávníků plný počet razítek a vítěz musel být vylosován. Získal poukaz pro celou rodinu na dobrodružnou plavbu po Čertovce a po Vltavě lodí ElektroNemo, spojenou s návštěvou Muzea Karla Zemana.


Doprovodný program a zážitková gastronomie

veer_s_pilsner_urquell_-_23_kvtna_2014_20140603_1436185442Ve středu 14. května mohli zájemci ochutnat smažená žabí stehýnka, krém z říčních raků a pečené filety z pstruha v litomyšlském restaurantu Bohém. O týden později 21. května se konal oblíbený „Knižní čtvrtek ve středu“ v Literární kavárně Na Sklípku, tentokrát samozřejmě na téma jídlo a vaření. V pátek 23. května se sešli milovníci piva v restauraci U Medvěda, vítězové soutěže Master Bartender Pilsner Urquell zde představili různé způsoby čepování a návštěvníci si svůj půllitr mohli i sami načepovat. V sobotu 24. května se v Evropském školicím centru zdobily figurky z lineckého těsta, večer se na zámeckém návrší uskutečnil koncert Lenky Filipové spojený se zážitkovou gastronomií. V neděli 25. května si v rámci bohoslužeb věřící různých církví vyslechli „gastronomická“ kázání s tématy „Aj, člověk žráč a piján vína“, „Mana – pokrm poutníků na cestě“ nebo „Nový kvas chvály“.


 Kavárna POTMĚ

gastroslavnosti_2014_20140603_1992422928Na dva dny, sobotu a neděli 24. a 25. května, se na litomyšlském náměstí zastavil autobus Nadace Světluška s netradiční kavárnou POTMĚ.  Okusit kousek tmy a vyhlášenou černočernou kávu přišlo 366 hostů, nevidomí kavárníci připravili 455 nápojů a do sbírky Světluška se podařilo přidat 63.812 Kč. 

 

 

 


Sobotní gastrofestival

gastroslavnosti_2014_20140603_1010277609Hlavní program gastroslavností probíhal v sobotu 24. května. Nejprve se na městském hřbitově poklonili Magdaleně Dobromile Rettigové kuchaři a studenti hotelových škol. Projev přednesl místostarosta Litomyšle Vojtěch Stříteský, za kuchaře poděkoval Jiří Eichner ze Senior klubu Asociace kuchařů a cukrářů ČR, zazpíval Sbor Paní a dívek, který kdysi Rettigová v Litomyšli založila. Poté se všichni za doprovodu dechové hudby vydali průvodem na Smetanovo náměstí, kde již byly připraveny stánky restaurací, hotelových škol a zahraničních partnerských měst s ochutnávkami pokrmů.

 


FOOD CUP CZECH SPECIALS 2014

gastroslavnosti_2014_20140603_1112300209Na hlavním pódiu se odehrálo postupové kolo klání šéfkuchařů certifikovaných restaurací „Food Cup Czech Specials 2014“, pořádané ve spolupráci s agenturou CzechTourism. V přípravě litomyšlského „Vackova“ pstruha se utkaly restaurace U Kolji, Hotel Zlatá Hvězda, Restaurace Pivovar Faltus z České Třebové a Pivovárek Na Kopečku Svitavy. Zvítězila Mariana Petechela, šéfkuchařka restaurace U Kolji, vítězným pokrmem byl grilovaný filet z duhového pstruha podávaný na chřestovém ragú s hráškovým pyré a citrónovou omáčkou. Pokrmy připravené soutěžícími restauracemi ve stáncích ochutnávali také návštěvníci, ti však hlasováním vybrali jako nejlepší Pivovar Faltus.

 


Soutěž hotelových škol   

gastroslavnosti_2014_20140603_1143610079Ve vedlejším studiu soutěžila dvoučlenná družstva odborných škol Pardubického kraje, zúčastnilo se šest škol – Střední odborná škola a SOU obchodu a služeb Chrudim, Integrovaná střední škola Moravská Třebová, Odborné učiliště a praktická škola Chroustovice, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Polička, Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk a Střední škola potravinářství a služeb Pardubice. Zde byla nosnou surovinou libovolná ryba a soutěžící si vybírali nejen pstruha, ale i candáta, kapra a štiku. Porota byla s výkonem studentů velmi spokojena a rozhodla se ocenit všechna družstva první cenou. 

 


Soutěž o nejlepší bábovku

soutn_bbovky_2014_20140603_2096214604Hospodyňky soupeřily o nejlepší přinesenou domácí bábovku. Sešel se rekordní počet 50 bábovek, autorky se často snažily experimentovat, a tak se objevily bábovky i slané a jedna byla dokonce z uzeného masa. Porotci Filip Sajler, Ondřej Slanina, Jiří Eichner a Veronika Musilová však upřednostnili klasiku a zvítězila tradiční z vajec, cukru, tvarohu a mouky. Tu přinesla Pavla Ryšavá z Ústí nad Orlicí. Ve vedlejších kategoriích - nejkrásnější a nejchutnější - vybrali porotci bábovky Jany Machulové z Brna a Ivy Kubátové z Chrudimi.

 

 


Soutěž ve vaření kotlíkového guláše

o_kotlk_starosty_litomyle_20140603_1313303397Tradiční součástí gastroslavností je soutěžní klání ve vaření kotlíkového guláše. Toho se letos zúčastnilo čtrnáct týmů z Čech a Slovenska. Nejenže vařily tradiční pokrm, ale staraly se o zábavu všech. Jejich stánky a kostýmy byly opravdu nápadité. Potkat tak bylo možné kovboje, apače, dovolenkáře z Rujány, mnichy a černošské domorodce. I tady se experimentovalo a v kotlících se objevila nejrůznější masa, jeden guláš byl v duchu tématu slavností dokonce z ryb. Porotci opět volili klasiku a vítězství za nejchutnější guláš, „Kotlík starosty Litomyšle“ si odnesl tým Šedí vlci z Přerova, který vařil z hovězí kližky. 

 


Program na pódiu

gastroslavnosti_2014_20140603_1165745796Celodenním programem provázel Jan Rosák, ve dvou hodinových blocích vařili, vyprávěli a učili kuchařským dovednostem „Kluci v akci“ Filip Sajler a Ondřej Slanina. Zajímavý byl rozhovor se spisovatelkou, autorkou mnoha kuchařek, Miroslavou Kuntzmannovou, o rybách, jejich chovu a kuchyňském zpracování mluvil Michal Brychta z Rybářství Litomyšl. Jan Rosák vyzpovídal také Veroniku Musilovou, vedoucí projektu Kavárna POTMĚ na cestě, povídal si s Kamilem Novotným o čajích a o přepuštěném másle s výrobcem Ghi Andreou Dostálovou. Ladislav Votroubek na pódiu předvedl mistrovství carvingu a později i latté artu. Pro děti připravil soutěžní pásmo Český rozhlas Pardubice s poznáváním písniček z oblíbených televizních seriálů, doplněné vystoupením nevidomé zpěvačky Lenky Kosinové. Před závěrečným rozloučením moderátora na pódiu vystoupili hosté ze Slovenska - Ľudová hudba Matúša Ondruša a Lubomír Brázda představil projekt „Roztančená vařečka“.


Školička pečení a vaření

gastroslavnosti_2014_20140603_1071213636Pořadatelé nezapomněli ani na děti, také dětský program však byl zaměřený na gastronomii. Všechny děti dostaly zástěrky a učily se připravovat banánové chuťovky, zdobená vařená vejce, marcipánová zvířátka, párečky v županu, bramborové pekáčky. Také zdobily pravý Pardubický perník, jak se sluší a patří na akci v pardubickém regionu.

 

 

 


 Večerní hodokvas

Po celodenním soutěžení a sledování kuchařských vystoupení gastrofestival ukončilo vystoupení cikánské kapely Gipsy Spirit. Strhující rytmus zvedl návštěvníky od stolů a na Smetanově náměstí se do noci tančilo.


Nedělní „sousedská“ husička

sousedsk_husika_25_kvtna_2014_20140603_1278832868Program slavností vyvrcholil v neděli obědem v obří „restauraci“ na Smetanově náměstí. Studenti a učitelé ze střední odborné školy v Poličce připravili husu s variací knedlíků a zelí. O tom, že se pečeně povedla, svědčily úsměvy kuchařů a spokojené tváře strávníků. Vydalo se 406 půlkilových husích stehen a 140 polovičních porcí, celkem tak společně hodovalo 546 jedlíků. Ke konzumaci a odpolední zábavě hrála poberounská hudební skupina TŘEHUSK z rodiště Rettigové, Všeradic.

 

 


Fotogalerie


 

 

 

AKCpng