Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii
podle Magdaleny Dobromily Rettigové
                                                                                                     Litomyšl 19. - 20. května 2018

Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii podle Magdaleny Dobromily Rettigové

alt

Pozvánka na dvě jarní události v Litomyšli - Lázně ducha a Gastronomické slavnosti 

Textová pozvánka pro kino

Tvářemi slavností byli v roce 2013 Filip Sajler a Ondřej Slanina, oblíbení kuchaři z televizního pořadu Kluci v akciPozvánka na slavnosti od Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny (Východočeská televize V1)

Pod záštitou Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Asociace hotelů a restaurací ČR a vedení Pardubického kraje slavnosti pořádá Smetanova Litomyšl, o.p.s. ve spolupráci s Městem Litomyšl a SOŠ a SOU Polička. Partnerem akce je Česká centrála cestovního ruchu CzechTourism.

Prezidentem slavností je Václav Šmerda, předseda pobočky Východní Čechy Asociace Kuchařů a cukrářů České republiky.


V roce 2013 byly slavnosti o týden delší díky zájmu o Gurmánskou pouť. V letošním roce se do pouti zapojilo 12 restaurací, i tak ale bylo velmi náročné obejít ve dvou týdnech všechny. Však se to také podařilo jen dvěma poutníkům, Evě Piskačové a Tomáši Suchému, kteří si za odměnu zaslouženě odnesli poukaz na nedělní brunch v michelinském Alcronu. Videoreportáž z Gurmánské pouti od CMS TV

Až do pátečního večera organizátory počasí netrápilo, pro noční instalaci stánků a následné víkendové vyvrcholení akce bylo ale počasí velmi důležité. Po silném pátečním větru se na sobotním nebi honily mraky, celý den ale naštěstí narušily jen tři krátké přeháňky, byť obloha skutečně vypadala všelijak. Slibované bouře dorazily až v neděli v noci, organizátoři tak měli opět velké štěstí.


18_kvtna_-_pocta_m_d_rettigov_a_prvod_kucha_20130523_1403238665Tváře gastroslavností 2013, Filip Sajler a Ondřej Slanina, se zapojily také do slavnostního průvodu kuchařů a společně s ostatními vzdali hold Magdaleně Dobromile Rettigové u jejího pomníku. Jakmile průvod dorazil na Smetanovo náměstí, byly slavnosti zahájeny. Fotogalerie

 

 

 

 



18_kvtna_-_gastrofestival_na_smetanov_nmst_20130523_2086977373Návštěvnost sobotních gastroslavností je odhadována na asi 5 tisíc lidí, tedy stejně, jako v loňském ročníku. Čtyři restaurace soutěžily "O nejlepší svíčkovou" a spolu s dalšími degustačními talíři vydaly 1.500 porcí. Vítězně z klání vyšla společnost Sodexo, která klasickou svíčkovou ozvláštnila slaninovým knedlíkem s hruškami a rozmarýnem. Video z vyhlášení výsledků od Tomáše Odstrčila

 

 

 



18_kvtna_-_gastrofestival_na_smetanov_nmst_20130523_2030574066Soutěžily také týmy hotelových škol. Poličská hotelová škola navíc spolu s Jarmilou Janurovou připravila náročný program pro děti, ze kterých se během dopoledne stali ve stanu "Kuchyňka" zruční kuchaři.

 

 

 

 



18_kvtna_-_gastrofestival_na_smetanov_nmst_20130523_1512513432Prezentovala se také partnerská města Litomyšle. Zatímco Holandský Roden nabízel holandské sýry, z Levoče přijela celá salaš se slovenskými specialitami. Jenom halušek přivezli metrák! Celkem prodali 600 porcí halušek, strapaček, pirožků, kapustnice a dalších lahůdek. Obsypány byly stánky s japonskými specialitami, největší zájem byl o sushi. Japonský Gourmet Nippon Team vydal na 880 porcí a umění sushi demonstroval také na hlavním pódiu, kde alespoň na chvilku vystřídal Filipa Sajlera a Ondřeje Slaninu, aby v mezičase mohli usednout v porotě rozhodující o nejlepší domácí bábovce.

 



18_kvtna_-_gastrofestival_na_smetanov_nmst_20130523_1422136479Ze 14 bábovek byla vybrána nejkrásnější, nejchutnější a celkově nejlepší. V roce 2013 soutěžilo méně bábovek než v loňském roce, z krásných a voňavých bábovek bylo ale stejně velmi těžké vybrat ty nejlepší! Porotci v čele s Filipem Sajlerem tak měli opět velmi náročný úkol. Filip Sajler se například možnosti zhodnotit vzhled bábovek úplně vzdal, všem přidělil nejvyšší počet bodů. 

 

 

 



18_kvtna_-_kotlkov_gule_20130523_1152454243Oblastního kola Mistrovství ČR v přípravě kotlíkového guláše se zúčastnilo 10 týmů. Často se vařilo ze zvěřiny, podle diváků byl ale nejlepší "Kujebácký guláš z jihoamerické krávy" týmu "Kluci Kujebáci" z Vysokého Mýta. Druhé místo veřejnost přisoudila týmu "Los Dingos" z Litomyšle, který připravil Mexický guláš a stánek vyzdobil i mobilní pouští a také vařil z hovězího, třetí místo od diváků získal tým "(Š)Kopečkáři" ze Svitav se zvěřinovým, dančím gulášem.

 

 


18_kvtna_-_kotlkov_gule_20130523_1360391259Dančí gulášek Mouřenín s přídavkem pivního sladu si také od odborné poroty vysloužil nejvyšší hodnocení a tím i nominaci na finále Mistrovství ČR do Přerova a tým ze svitavského Pivovárku na Kopečku se tak vrhne do Souboje mistrů o pohár firmy Bidvest. Celkové druhé místo si vysloužil tým "Sněhurka a trpaslíci", připravil jelení guláš a za své druhé místo postupí na "Otevřené Mistrovství o pohár Zubr", taktéž v Přerově. Neobvyklé klokaní maso přineslo studentům SOŠ a SOU Polička "Hopsa Team" třetí místo od odborné poroty.

 



18_kvtna_-_gastrofestival_na_smetanov_nmst_20130523_1335965327Večerní koncert kapely Jam & Bazar byl příjemným zakončením dne na Smetanově náměstí.

Videoreportáž ze sobotních gastroslavností od CMS TV

 

 

 

 



19_kvtna_-_sousedsk_husika_20130523_1524935042V neděli se na sousedské husičce sešlo 521 jedlíků (381 velká a 140 dětská porce). Kapele Třehusk se mezi jedlíky líbilo natolik, že se jí ani nechtělo hrát na pódiu a hrála přímo mezi stoly ve velkém stanu.

Videoreportáž z nedělní Sousedské husičky od CMS TV

 

 

 


Fotogalerie

 

AKCpng