Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii
podle Magdaleny Dobromily Rettigové
                                                                                                     Litomyšl 19. - 20. května 2018

Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii podle Magdaleny Dobromily Rettigové

altK poctě a oslavě jedné z nejslavnějších litomyšlských žen byl v Litomyšli pořádán první ročník Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové 2012. Týdenní akce probíhala od pondělí 14. do neděle 20. května, ve všedních dnech se program odehrával v restauracích, o víkendu pak na litomyšlských náměstích. Motto „Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii podle Magdaleny Dobromily Rettigové“ se prolínalo prezentacemi a soutěžemi, charakterizovalo vaření nejen podle konkrétních receptů autorky první české kuchařky, ale spíše přípravu moderní české kuchyně.

Slavnosti se konaly pod záštitou Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Asociace hotelů a restaurací ČR, hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka, krajských radních Jany Pernicové, Miroslava Stejskala a Václava Kroutila. Pořádala je Smetanova Litomyšl, o.p.s. ve spolupráci se SOŠ a SOU Polička a Městem Litomyšl. Prezidentem slavností byl Václav Šmerda, předseda Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, region východní Čechy.

Mediální pokrytí zajistila přední česká a oborová média, mj. Český rozhlas, Česká televize, Svitavský deník, MF DNES, měsíčník F.O.O.D., měsíčník Kuchyně.CZ, online magazín www.gastronaut.cz.

Hlavními partnery akce byla Česká centrála cestovního ruchu CzechTourism a Pilsner Urquell, hlavními mediálními partnery časopis F.O.O.D. a Český rozhlas Pardubice, oficiálními partnery tiskárna H.R.G., Mach-líhně kuřat, Zemědělské družstvo Dolní Újezd, restaurace U Kolji, LBtech, CocaCola a Story Design. Mediálními partnery Kuchyně.cz, Svitavský deník, reklamními partnery Jan Vavřín – ARS Litomyšl, Hotel Jezerka, CAFE 59 a Choceňská mlékárna. Finančně přispěl Pardubický kraj a Město Litomyšl.

videoreportáž - úvodní průřez akcí 

videoreportáž - podrobné zmapování celé akce

fotografie

videopozvánka 

Součástí gastroslavností byly akce:

Gurmánská pouť - hodnocení litomyšlských restaurací návštěvníky

pondělí 14. až pátek 18. 5.
altOd pondělí do pátku vařily litomyšlské restaurace speciální menu, sestavené z pokrmů moderní české kuchyně, inspirovaných M. D. Rettigovou. Návštěvníci je měli hodnotit, za sběr razítek restaurací byli odměněni. Zapojily se restaurace Bludička, Bohém hotelu Aplaus, Bowling Bar Peklo, Karlov, Lidový dům, Malý svět, Pod Klášterem, U Kolji, U Medvěda, U Zběhlíka v Čisté a hotel Zlatá Hvězda. Doplňkový program byl v kavárnách Julius Mařák, CAFE 59 a Chocco Caffé.

 

 

Večer s Plzeňským Prazdrojem v restauraci Bohém hotelu Aplaus

úterý 15. 5., 18.00 hodin    
Mistrovské čepování piva představil Master Bartender Pilsner Urquell Václav Vanya, kulinářské speciality k pivu připravil šéfkuchař restaurace Bohém Martin Kníže. Akce byla předem vyprodána, účastníci se nejen seznámili s různými způsoby čepování, ale sami si je mohli i vyzkoušet a následně se zúčastnit soutěže. 

Program akce
Fotogalerie

 

Galavečeře v restauraci Karlov

středa 16. 5., 18.00 hodin   
Dlouho dopředu vyprodanou večeři uvařil člen Národního týmu AKC ČR Miroslav Husák, šéfkuchař hotelu International Brno. K pokrmům nabídlo víno vinařství Vinofol Novosedly.

Nabízené menu

Odpolední degustační menu v restauraci hotelu Zlatá Hvězda

altpátek 18. 5., 14.30 hodin 
Pětichodové menu vařil Jiří Král, šéfkuchař restaurace Aureole Praha, dezert připravil Vladimír Krofta, šéfcukrář hotelu Corinthia Prague, vína snoubil sommelier Oldřich Bujnoch. Špičkový gastronomický zážitek si nenechalo ujít 30 hostů, vyprodáno však zcela nebylo – problémem byl patrně ne zcela vhodný odpolední čas.

Nabízené menu 
Fotogalerie

 

Koncert Yvonne Sanchez spojený
s gastronomií na zámku Litomyšl

pátek 18. 5. 18.30 hodin
Součástí večera byl welcome drink s malým snackem, po první části koncertu Yvonne Sanchez Band na druhém zámeckém nádvoří bylo podáváno občerstvení v Audienčním sále a v reprezentačních prostorách zámku. Tam se konal i závěrečný snack po druhé části koncertu. Večera se zúčastnilo 200 návštěvníků.

Gastrofestival na Smetanově náměstí

sobota 19. 5.
altGastrofestival byl zahájen na litomyšlském hřbitově u hrobu M.D. Rettigové. Poctu této slavné litomyšlské buditelce složili kuchaři, zazpíval Sbor paní a dívek a následně se vydal průvod na Smetanovo náměstí. Do pochodu hrála dixielandová skupina Classic Jazz Memorial, v průvodu byli i studenti hotelových škol, představitelé Pardubického kraje a města Litomyšl, litomyšlští občané do průvodu vzali i své děti v kostýmech kuchtíků.  

Fotogalerie z průvodu

altNa Smetanově náměstí proběhla stánková prezentace šesti restaurací (Penzion Jangelec, Pod Radnicí Lanškroun, Zlatá hvězda Litomyšl, U Zběhlíka Čistá, Hotel Jezerka Seč a restaurace Karlov Litomyšl), které se zúčastnily soutěže „O nejlepší svíčkovou“. Jako nejlepší byla odbornou porotou (předseda Jiří Král, šéfkuchař Aureole Fusion Restaurant & Lounge, tajemnice - Jarmila Karásková za AKC ČR Hradec Králové, Václav Šmerda, prezident gastroslavností, Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR, Eva Všetíčková, editorka časopisu F.O.O.D.) vyhodnocena restaurace Pod Radnicí Lanškroun. Formou degustačních porcí však restaurace nabízely i další pokrmy, celkem vydaly 2000 porcí.

altV kuchyňském studiu proběhla kuchařská soutěž pěti dvoučlenných týmů z hotelových škol Pardubického kraje. Porota (předseda - Lukáš Ende, člen předsednictva AKC ČR východní Čechy, Jana Pernicová – radní Pardubického kraje pro školství, kulturu a památkovou péči a Jiří Král, šéfkuchař Aureole Fusion Restaurant & Lounge) vysoce ocenila práci všech týmů a odměnila je diplomem a věcnými cenami. Šest škol se též prezentovalo ve stáncích. Návštěvníci měli možnost ochutnat slovenské speciality ve stánku partnerského města Levoča (odhadem 1000 vydaných porcí) a ukrajinská jídla ve stánku restaurace U Kolji (500 porcí). „Školu grilování“ připravila Coca Cola (700 vydaných porcí), bylo možno zakoupit místní produkty a regionální potraviny.

altBohatý byl program pro návštěvníky, mohli se zúčastnit školy dekorativního vyřezávání ovoce, školy krájení cibule, zeleniny a dalších kuchařských dovedností, školy čepování Pilsner Urquell, veřejnost soutěžila o nejlepší domácí bábovku (hodnoceno bylo 23 bábovek, v porotě byli: předseda - Vladimír Krofta, šéfcukrář hotelu Corinthia Praha, Renata Kasalová – Labská hotelová škola Pardubice, Miroslav Stejskal – radní Pardubického kraje pro cestovní ruch) a vyměňovala si zkušenosti v „burze rodinných receptů“. 

altPro děti byl postaven speciální stan, v němž mohly zdobit pravé pardubické perníky, ve školičce vaření připravovaly banánové chuťovky, zdobená vařená vejce, marcipánová zvířátka, párečky v županu, bramborové pekáčky, každé dítě k tomu dostalo zástěrku.

altNa pódiu probíhal odborný program, několikrát vystoupili Jiří Král a Vladimír Krofta, členové televizního týmu „Kuchařská pohotovost“, Lukáš Ende prezentoval molekulární a moderní kuchyni, Jan Honza Lušovský zábavnou formou uvedl školu stolničení a číšnických dovedností, Ladislav Pakosta představil carving - dekorativní vyřezávání ovoce a zeleniny, Tomáš Komberec a David Řehák ukázali správnou přípravu a podávání kávy.

Vzhledem k vítězství českého hokejového týmu ve čtvrtfinále mistrovství světa byl narychlo upraven program a v 17.30 se na velkoplošné obrazovce přenášelo utkání mezi Českem a Slovenskem. V přestávkách představil své umění v barmanské show Karel Zapalač.

Programem provázel moderátor Jan Rosák, o hudební předěly se postaralo jarmareční těleso Nešlapeto a v podvečer program ukončil rock´n´roll skupiny The Pink Panthers.

Celý den slavnostem přálo nádherné počasí, podle odhadu se akce zúčastnilo na 5000 osob.

Fotogalerie

Mistrovství ČR ve vaření kotlíkového guláše – oblastní kolo

altsobota 19. 5.
Souběžně s gastrofestivalem probíhala na nedalekém Toulovcově náměstí soutěž ve vaření kotlíkového guláše. Zúčastnilo se sedm družstev: Junior - ISŠ Moravská Třebová, Popeláci Česká Třebová, Knihkupectví a antikvariát Lubomír Švehelka Litomyšl, Klášterní tým Litomyšl, Fekete Magyar Banda Litomyšl, Samek Team a GEN89. Všechna pojala soutěž velmi nápaditě, v recesistických kostýmech a také úroveň gulášů byla vysoká. Diváci vybrali jako nejlepší guláš manželů Švehelkových, odborná porota ve složení Zdena Jansová a Robert Smyček z AKC ČR, pobočka východní Čechy, Vojtěch Stříteský, místostarosta Litomyšle a Jiří Látal výtvarník a restaurátor vybrala a do celostátního kola v Prostějově poslala Fekete Magyar Bandu. Také soutěž ve vaření kotlíkového guláše byla bohatě navštívená a guláše se do posledního zbytku rozdaly a vyprodaly.

Fotogalerie

Sousedská husička na Smetanově náměstí

altneděle 20. 5.
V pravé nedělní poledne se začaly vydávat porce do zlatova upečené husičky se zelím a knedlíky. Objednávkové poukázky se vyprodaly předem, původně bylo připraveno pro prodej 350 ks kalibrovaných 450 gramových husích stehen, pro velký zájem bylo následně ještě přiobjednáno dalších 60 porcí. Ani tak to nestačilo pro všechny a společného oběda v „restauraci pod nejvyšším stropem“ se mohlo zúčastnit 459 jedlíků (361 celých porcí a 98 polovičních). K dobré náladě hrála poberounská hudební skupina Třehusk, moderoval opět Jan Rosák. Pro děti připravila zábavné odpoledne CocaCola.

Fotogalerie

 

AKCpng