Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii
podle Magdaleny Dobromily Rettigové
                                                                                                     Litomyšl 19. - 20. května 2018

Kořeněná bábovka

Autorky: Petra a Veronika Sedláčkovy, soutěžní číslo 41

IMG_1679 

Suroviny

  • 20 dkg másla
  • 50 dkg jablek
  • 2 hrnky cukru krupice
  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 0,5 hrnku mletých (sekaných) ořechů
  • 2 ks vajec
  • 3 lžičky skořice mletá
  • 1 lžička badyán mletý
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 ks kypřící prášek do pečiva
  • 0,5 hrnku rozinek

Postup

Rozpustíme 20 dkg másla ve velkém hrnci. Přidáme jablka nekrájená na kostičky a necháme lehce zkaramelizovat (osmahnout). Poté přidáme cukr. Lehce povaříme. Odstavíme z ohně a necháme lehce zchladnout. Přesejeme si mouku s kypřícím práškem a jedlou sodou a přidáme do hrnce k jablkům. Pořádně promícháme a přidáme vejce. Promícháme. Přidáme skořici, badyán, ořechy a rozinky. Opět řádně promícháme a vlijeme do formy. Pečeme na 150°C cca 80 minut.

 

AKCpng