Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii
podle Magdaleny Dobromily Rettigové
                                                                                                     Litomyšl 19. - 20. května 2018

Griliášová bábovka

Autorka: Pavla Ryšavá, soutěžní číslo 35

IMG_1680 

Suroviny - domácí griliáš

  • 3 lžíce cukru
  • 60 g loupaných, nasekaných oříšků

Bábovka

  • 125 g másla
  • 125 g krupicového cukru
  • 4 vejce (oddělené bílky – žloutky)
  • kůra a šťáva z 0,5 citronu
  • 125 g polohrubé mouky
  • 0,5 sáčku kypřícího prášku
  • karamelová pavučina na ozdobení

Příprava griliáše

Cukr necháme na pánvi zkaramelizovat a přidáme lískové oříšky. Obalenou oříškovou směs rychle z pánve přesuneme na talíř a necháme zchladnout. Následně v hmoždíři roztlučeme na menší kousky.

Bábovka

Důkladně vymažeme a vysypeme bábovkovou formu. 4 bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Změklé máslo s cukrem vyšleháme do pěny a postupně přidáme žloutky, citr. kůru a citr. šťávu, mouku s kypř. práškem. Nakonec do těsta zvolna zapracovat sníh z bílků a griliáš. Těsto nelijeme do formy a pečeme na 180°C / 40 minut. Po upečení necháme na mřížce vychladnout a ozdobíme karamelovou pavučinou.

 

AKCpng