Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii
podle Magdaleny Dobromily Rettigové
                                                                                                     Litomyšl 19. - 20. května 2018

Jižanská bábovka se smetanovou polevou a pekanovými ořechy

Autorka: Jana Machulová, soutěžní číslo 21

soutn_bbovky_2014_20140603_1852155469

Suroviny

  • 120 g hladké mouky 
  • 120 g polohrubé mouky 
  • 1 lžička prášku do pečiva 
  • 1 lžička jedlé sody 
  • ¾ lžičky soli 
  • ½ lžičky mleté skořice 
  • 113 g másla (při pokojové teplotě) 
  • 200 g cukru 
  • 2 vejce 
  • 1 lžička vanilkového extraktu 
  • 200 g bílého jogurtu 
  • 150 g jemně nasekaného ananasu (konzervovaného) 
  • 50 g ananasové šťávy 2 zralé banány

Poleva:

  • 60 g smetanového sýra (Philadelphie, Buko, ..) 
  • 2 lžíce mléka 
  • ½ lžičky vanilkového extraktu 
  • 90 g moučkového cukru 
  • 50 g pekanových ořechů

Postup:

  1. V míse smícháme mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici.
  2. Ušleháme do pěny máslo a cukr, poté vmícháme postupně vejce, vanilkový extrakt, jogurt a banány, až je směs hladká a spojená.
  3. Postupně vmícháme mouku.
  4. Až je těsto zpracované, přimícháme kousky ananasu a ananasovou šťávu.
  5. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 180°C cca 50 minut, nebo dokud není špejle zapíchnutá doprostřed bábovky suchá.
  6. Opatrně vyklopíme a necháme vychladnout.

Poleva:

  1. Všechny suroviny smícháme a utřeme do hladka.
  2. Pokud je poleva moc řídká, přidáme cukr, pokud moc hustá, postupně přidáváme po lžičkách mléko.
  3. Vychladlou bábovku polijeme polevou a ozdobíme pekanovými ořechy.

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

 

AKCpng