Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii
podle Magdaleny Dobromily Rettigové
                                                                                                     Litomyšl 19. - 20. května 2018

Mramorová makovka

Autorka: Milena Švábová, soutěžní číslo 2

18_kvtna_-_gastrofestival_na_smetanov_nmst_20130523_1468218354

Suroviny:

  • 10dkg tuku
  • 3 vejce
  • 20dkg cukru
  • 30dkg polohrubé mouky
  • 1+ ½ prášku do pečiva
  • 7dkg nemletého máku
  • jablko + skořice
  • mléko dle potřeby

Postup:

Změklý tuk ušleháme s vajíčky a cukrem do pěny, přidáme mouku a prášek do pečiva. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Do první vmícháme nastrouhané jablko a skořici, do druhé mák a mléko dle potřeby. Hustotu jistě každá šikovná kuchařka odhadne :-) Do formy dáme nejprve jablečné a pak makové těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C. Vychladlou bábovku buď jen pocukrujeme nebo ozdobíme rumovo-citrónovou polevou.

 

Nápad na tuto bábovku jsem dostala už v roce 2005, když jsem ve „špajzu“ našla od každého opravdu jen trochu, ale výsledek nadchl celou mou rodinu :-)

Ke stažení

 

AKCpng