Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii
podle Magdaleny Dobromily Rettigové
                                                                                                     Litomyšl 19. - 20. května 2018

Vrstvená bábovka s tvarohem

Autorka: Marie Bártíková, soutěžní číslo 13

18_kvtna_-_gastrofestival_na_smetanov_nmst_20130523_1818964013

Suroviny:

těsto: 300g polohrubé mouky, 150g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 120g rozpuštěného másla, 2 lžičky prášku do pečiva, 300ml mléka
tvaroh: 250g tvarohu, 100ml smetany nebo mléka, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 1 vanilkový cukr, cukr krupice dle chuti
dále: čerstvé meruňky nebo meruňkový kompot, 1-2 lžíce kakaového prášku, 2 lžíce smetany nebo mléka

Postup:

Nejdříve připravíme tvarohovou náplň důkladným vymícháním všech surovin.

Potom stejným způsobem připravíme těsto. Jednu třetinu těsta odlijeme do jiné mísy, obarvíme kakaem a vmícháme 2 lžíce smetany nebo mléka.

Do vymazané a vysypané formy nalijeme nejdřív polovinu světlého těsta, pak polovinu tmavého těsta a na ně všechen ten tvaroh. Na tvaroh naskládáme půlky meruněk a zakryjeme zbytkem hnědého těsta. Nakonec přidáme zbytek světlého těsta a formu vložíme do trouby vyhřáté na 175°C. Pečeme asi 60 minut, zkoušíme špejlí.

Upečenou bábovku necháme ve formě vychladnout, až potom vyklopíme.

Na vejce jsem nezapomněla, opravdu tam žádné nepatří.

Dobrou chuť přeje
Marie Bártíková

Ke stažení

 

AKCpng