Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii
podle Magdaleny Dobromily Rettigové
                                                                                                     Litomyšl 19. - 20. května 2018

Staročeská kynutá bábovka "Vícero chutí"

Foto: František Renza

Autorka: Lucie Gondeková, soutěžní číslo: 15

Ingredience bábovka:

  • 0,50 kg polohrubé mouky
  • 0,15 kg Hery
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 0,08 kg cukru krupice
  • 1 ks droždí
  • 2 ks žloutky
  • 0,025 kg sušeného mléka
  • 0,25 l vody
  • špetka soli

Ingredience - maková náplň:

  • 0,03 kg cukru krupice
  • 0,01 kg sušeného mléka
  • 0,08 l vody
  • 0,04 kg mletého máku
  • 0,03 kg drobečků (malé piškoty)
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 3 ks hřebíčku
  • 0,05 kg marmelády

Ingredience - tvarohová náplň:

  • 0,2 kg tvarohu polotučného
  • 1 ks žloutku
  • 0,1 kg cukru krupice

Borůvková marmeláda (0,2 kg)

Postup:

Z droždí, malého množství cukru a asi 1/3 vlažného mléka si připravme kvásek. Po vykynutí smísíme kvásek s ostatními surovinami a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Těsto si přikryjeme čistým plátnem a v teplém prostředí se nechá kynout. Po vykynutí se těsto rozdělí na 3 díly, které vyválíme na obdelníky a pomažeme náplněmi. Jednotlivé díly stočíme do rolád, ze kterých upleteme cop a vytvarujeme do připravené formy, kterou jsme předem vymazali máslem a dno posypali nasekanými ořechy. Pečeme pozvolna ve vyhřáté troubě cca 90 minut při teplotě 160 °C. Před podáváním ji pocukrujeme moučkovým cukrem. Původní rodinný recept po prababičce byl upraven týmem cukrářů z Labské hotelové střední odborné školy a Středního odborného učiliště Pardubice. Přejeme dobrou chuť!

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

 

AKCpng