Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii
podle Magdaleny Dobromily Rettigové
                                                                                                     Litomyšl 19. - 20. května 2018

Tvarohová bábovka s citrónem

Foto: Iveta Nádvorníková, denik.cz

Autorka: Kristina Nešporová, soutěžní číslo: 21

Doba přípravy: 15 minut
Pečení: 55 minut

Ingredience:

  • 160 g másla (+ trocha na vymazání formy)
  • 250 g cukru
  • 4 vejce
  • 500 g tvarohu (dle chuti, v této bábovce byl použit 1 polotučný a 1 tučný tvaroh)
  • špetka soli
  • 200 g dětské krupičky (+ trocha na vysypání formy)
  • prášek do pečiva
  • kůra a šťáva z půlky citrónu
  • kůra z půlky pomeranče

- na ozdobu lze použít moučkový cukr či ganache z hořké čokolády s kandovanou citrusovou kůrou

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 170 °C. Ve větší míse vyšlehejte do hladka změklé máslo, cukr a citrónovou kůru. Postupně zašlehejte žloutky a citrónovou šťávu. Nakonec vmíchejte tvaroh se špetkou soli.
  2. Krupičku rozmíchejte s práškem do pečiva. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Do tvarohové směsi opatrně zamíchejte polovinu sněhu. Následně vmíchejte krupičku a nakonec zbytek sněhu.
  3. Do vymazané a vysypané formy vlijte těsto a pečte cca 55 minut. Po vychladnutí poprašte bábovku moučkovým cukrem nebo polijte ganache z hořké čokolády a ozdobte citrusovou kůrou.

Ganache:

Do misky nalamte čokoládu (na polití bábovky stačí 50 g) a přelijte horkou smetanou na šlehání (cca 1/4 kelímku). Počkejte, než čokoláda změkne a poté rozmíchejte do hladka. Nechte trochu vychladnout a potom bábovku ganache polijte.

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

 

AKCpng