Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii
podle Magdaleny Dobromily Rettigové
                                                                                                     Litomyšl 19. - 20. května 2018

Tvarohová bábovka v marcipánovém kabátku

Foto: Iveta Nádvorníková, denik.cz

Autorka: Hana Kniha Měřínská, soutěžní číslo: 7

Ingredience - těsto:

  • 200 g cukru krupice
  • 200 g másla
  • 6 žloutků
  • 6 bílků
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g nahrubo nasekaných ořechů
  • 100 g nahrubo nasekané hořké čokolády (min. 70% kakaa)
  • 250 g tvarohu
  • trošku másla a polohrubé mouky na vysypání formy

Ingredience - krém:

  • 150 g másla
  • 100 g cukru moučky

Na ozdobení:

  • 300 g modelovací hmoty K2 (nebo jiného "marcipánu", potravinářské barvy a tvořítka dle vlastní fantazie).

Postup:

Jeden až dva dny předem si vyrobíme marcipánové květiny na ozdobu, aby stačily vytvrdnout a na bábovce držely tvar (pokud je budeme chtít použít, ale bábovka je pěkná i jen potažená bez květinových ozdob).

Na korpus utřeme polovinu dávky cukru, máslo a žloutky do pěny, potom zašleháme tvaroh. V jiné míse smícháme suché ingredience - mouku, prášek do pečiva, ořechy a čokoládu. V další misce ušleháme z bílků a druhé poloviny dávky cukru pevný sníh. Postupně po lžících střídavě vmícháme do máslotvarohové pěny suché přísady a sníh. Těsto přendáme do vymazané a vysypané formy (je dost hutné, lít moc nejde), povrch zarovnáme stěrkou a dáme péct do trouby na 160 °C na 45 - 60 minut. Povrch těsta zezlátne. Že je bábovka upečená poznáme špejlí - po zapíchnutí do středu bábovky a vytáhnutí není na špejli těsto, jen vlhké drobečky. Bábovku necháme ve formě úplně vychladnout. Já bábovku pekla večer a zdobila až ráno.

Úplně vychladlou bábovku vyklopíme z formy a potřeme krémem vyšlehaným z másla a cukru moučky, povrch pečlivě uhladíme a dáme vychladit do lednice, pokud byla bábovka opravdu studená, stačí cca hodina.

Vyválíme plát modelovací hmoty na tloušťku cca 3 mm, případně ho ozdobíme vytlačením vzoru, a potáhneme jím bábovku. Ozdoby přilepíme jedlým lepidlem, můžeme zajistit párátky - ale pak na to strávníky upozorníme!

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

 

AKCpng