Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii
podle Magdaleny Dobromily Rettigové
                                                                                                     Litomyšl 19. - 20. května 2018

Vyhlašujeme soutěž o nejlepší bábovku na Gastronomických slavnostech M. D. Rettigové v roce 2018!

 

Magdalena Dobromila Rettigová byla nejen vynikající kuchařka, ale také znamenitá cukrářka, a dobrá bábovka jistě patřila na stůl ke kafíčku, u něhož litomyšlské paničky diskutovaly o postavení žen ve společnosti. Součástí gastroslavností bude proto opět soutěž o nejlepší „domácí“ bábovku.

Hospodyňky mohou v neděli 20. května 2018 přinést upečenou soutěžní bábovku spolu s receptem do stanu na Smetanovo náměstí. Bábovku bude možno na místě pocukrovat. Vyhlášena bude nejhezčí, nejchutnější a celkově nejlepší bábovka. Odměnu získají všichni účastníci, vítězové samozřejmě největší. Nejhezčí bábovku vyberou návštěvníci, nejchutnější bábovku odborná porota a celkově nejlepší bábovka bude určena součtem bodů od odborné poroty a od návštěvníků.

 

Přihlášení:

Do soutěže není třeba se hlásit předem, stačí 20. 5. 2018 mezi 11. a 12. hodinou přinést upečenou soutěžní bábovku spolu s receptem do stanu na Smetanovo náměstí. Bábovku je možno na místě pocukrovat.

Recept musí obsahovat:

  • Seznam použitých surovin
  • Množství použitých surovin
  • Pracovní postup včetně doby pečení
  • Jméno hospodyňky, kontakt (adresa, telefon, e-mail)

Můžete přidat vysvětlení původu receptu - jak či od koho se dostal do vaší domácnosti.

Bábovky budou hodnoceny od 12:30 v průběhu nedělního společného hodování.
Hodnotit bude porota složená ze zástupců profesionálů-cukrářů, osobností města a Sboru paní a dívek.

Ve 13:30 bude vyhlášeno devět výherců. Věcnou cenou budou odměněna první tři místa v kategoriích nejhezčí, nejchutnější a celkově nejlepší bábovka.

Odměny budou upřesněny.

Recepty bábovek budou zveřejněny na internetových stránkách gastroslavností a nabídnuty k publikování mediálním partnerům.

Kořeněná bábovka

Autorky: Petra a Veronika Sedláčkovy, soutěžní číslo 41

IMG_1679 

Suroviny

  • 20 dkg másla
  • 50 dkg jablek
  • 2 hrnky cukru krupice
  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 0,5 hrnku mletých (sekaných) ořechů
  • 2 ks vajec
  • 3 lžičky skořice mletá
  • 1 lžička badyán mletý
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 ks kypřící prášek do pečiva
  • 0,5 hrnku rozinek

Postup

Rozpustíme 20 dkg másla ve velkém hrnci. Přidáme jablka nekrájená na kostičky a necháme lehce zkaramelizovat (osmahnout). Poté přidáme cukr. Lehce povaříme. Odstavíme z ohně a necháme lehce zchladnout. Přesejeme si mouku s kypřícím práškem a jedlou sodou a přidáme do hrnce k jablkům. Pořádně promícháme a přidáme vejce. Promícháme. Přidáme skořici, badyán, ořechy a rozinky. Opět řádně promícháme a vlijeme do formy. Pečeme na 150°C cca 80 minut.

Griliášová bábovka

Autorka: Pavla Ryšavá, soutěžní číslo 35

IMG_1680 

Suroviny - domácí griliáš

  • 3 lžíce cukru
  • 60 g loupaných, nasekaných oříšků

Bábovka

  • 125 g másla
  • 125 g krupicového cukru
  • 4 vejce (oddělené bílky – žloutky)
  • kůra a šťáva z 0,5 citronu
  • 125 g polohrubé mouky
  • 0,5 sáčku kypřícího prášku
  • karamelová pavučina na ozdobení

Příprava griliáše

Cukr necháme na pánvi zkaramelizovat a přidáme lískové oříšky. Obalenou oříškovou směs rychle z pánve přesuneme na talíř a necháme zchladnout. Následně v hmoždíři roztlučeme na menší kousky.

Bábovka

Důkladně vymažeme a vysypeme bábovkovou formu. 4 bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Změklé máslo s cukrem vyšleháme do pěny a postupně přidáme žloutky, citr. kůru a citr. šťávu, mouku s kypř. práškem. Nakonec do těsta zvolna zapracovat sníh z bílků a griliáš. Těsto nelijeme do formy a pečeme na 180°C / 40 minut. Po upečení necháme na mřížce vychladnout a ozdobíme karamelovou pavučinou.

Bábovka s vaječným koňakem a ořechy

Autor: Jaroslav Němec, soutěžní číslo 42

IMG_1682 

Suroviny

  • 20 dkg másla
  • 25 dkg cukru
  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 0,5 prášku do pečiva
  • 3 – 4 vajíčka
  • 2 -3 lžíce mléka
  • 20 dkg pomletých ořechů
  • badyán
  • 0,3 l vaječného koňaku
  • 1 tabulka čokolády na vaření

Postup

Utřeme máslo s cukrem, postupně přidáváme celá vajíčka. pořádně vyšleháme. poté opatrně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva, ořechy a nakonec jemně přimícháme nastrouhanou čokoládu a koňak. Pečeme na 180°C 45 minut.

Perníková bábovka

Autorka: Pavla Pechová, soutěžní číslo 48

DSC_2596

Suroviny

  • 400 g hl. mouky
  • 300 g cukru moučky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce zavařeniny
  • 0,15 l oleje
  • 0,25 l zakysané smetany
  • 0,2 l mléka
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mletých hřebíčků
  • 1 prášek do perníku

Postup

V míse vše smícháme a dáme péci do mírně vyhřáté trouby.

Čokoládová bábovka s lesním ovocem

Autorka: Kristýna Soblová, soutěžní číslo 18

DSC_2565

Suroviny

  • 115g hladká mouka
  • 60g hrubá mouka
  • 280g cukr krystal
  • 8 ks vejce
  • 125g stolní olej
  • 80g kakao
  • 100g belgická bílá čokoláda
  • 100g lesní ovoce

Poleva

  • 75g smetana
  • 5g máslo
  • 25g belgická mléčná čokoláda

Postup

Bílky šleháme za postupného přisypávání cukru krupice v pevný sníh. Žloutky s olejem šleháme do pěny. Do pevných bílků zamícháváme střídavě žloutkovou hmotu a prosáté mouky s kakaem. Hmotu vlijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Vkládáme do předehřáté trouby. Pečeme na 160°C, cca 50-60 minut.

Příprava polevy

Smetanu s máslem přivedeme k varu. Poté vmícháme čokoládu. Ještě teplou bábovku vyklopíme, necháme zchladnout a poléváme připravenou polevou.

Maková bábovka

Autorka: Lenka Jandíková, soutěžní číslo 38

DSC_2586

Suroviny

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 2 hrnky práškového cukru
  • 1 hrnek oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek celého máku
  • Rozinky

Postup

Mouku smícháme s práškovým a vanilkovým cukrem, práškem do pečiva, mákem a rozinkami, přidáváme vejce, olej, mléko a vše důkladně promícháme. Těsto nalijeme do formy vymazané tukem a vysypané moukou. Pečeme na 180°C přibližně 1 hodinu.

Citrónová bábovka

Autorka: Pavla Ryšavá, soutěžní číslo 45

soutn_bbovky_2014_20140603_1672615625

Suroviny

  • 250 g másla (pokoj. teplota) 
  • 300 g krupic. cukru 
  • 4 vejce 
  • 350 g mouky (polovina polohrubé, polovina hladké) 
  • 1 prášek do pečiva 
  • 3 bio citrony 
  • 200 ml mléka

Postup

Bábovkovou formu vymažte sádlem a vysypete strouhankou. Předehřát troubu na 180°C. Vyšlehat tuhý sníh ze 4 bílků + 4 lžíce teplé vody. Máslo s 200 g cukru utřít do pěny, postupně přidat žloutky, nastrouhanou citrónovou kůru z dvou citronů, mouku s kypř. práškem, šťávu z jednoho citrónu, mléko, ušlehaný sníh. Těsto nalít do bábovkové formy a péci 40 minut. Bábovku propíchat špejlí a polít směsí z: šťáva z dvou citronů, 100 g cukru, kůra z 1 citrónu.

Vláčná rychlá bábovka

Autorka: Iva Kubátová, soutěžní číslo 38

soutn_bbovky_2014_20140603_1549999075

Suroviny

  • 1 máslo nebo Heru 
  • 3 vejce 
  • 1 tvaroh 
  • 1 prášek do pečiva 
  • 20 dkg cukru 
  • 30 dkg mouky polohrubé

Postup

Máslo, žloutky, cukr – utřeme, přidáme mouku, tvaroh, prášek, ušlehané bílky. Nalijeme do vymazané formy. Pečeme 45 minut na 170°C. Jde krásně vyklopit.

Jižanská bábovka se smetanovou polevou a pekanovými ořechy

Autorka: Jana Machulová, soutěžní číslo 21

soutn_bbovky_2014_20140603_1852155469

Suroviny

  • 120 g hladké mouky 
  • 120 g polohrubé mouky 
  • 1 lžička prášku do pečiva 
  • 1 lžička jedlé sody 
  • ¾ lžičky soli 
  • ½ lžičky mleté skořice 
  • 113 g másla (při pokojové teplotě) 
  • 200 g cukru 
  • 2 vejce 
  • 1 lžička vanilkového extraktu 
  • 200 g bílého jogurtu 
  • 150 g jemně nasekaného ananasu (konzervovaného) 
  • 50 g ananasové šťávy 2 zralé banány

Poleva:

  • 60 g smetanového sýra (Philadelphie, Buko, ..) 
  • 2 lžíce mléka 
  • ½ lžičky vanilkového extraktu 
  • 90 g moučkového cukru 
  • 50 g pekanových ořechů

Postup:

  1. V míse smícháme mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici.
  2. Ušleháme do pěny máslo a cukr, poté vmícháme postupně vejce, vanilkový extrakt, jogurt a banány, až je směs hladká a spojená.
  3. Postupně vmícháme mouku.
  4. Až je těsto zpracované, přimícháme kousky ananasu a ananasovou šťávu.
  5. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 180°C cca 50 minut, nebo dokud není špejle zapíchnutá doprostřed bábovky suchá.
  6. Opatrně vyklopíme a necháme vychladnout.

Poleva:

  1. Všechny suroviny smícháme a utřeme do hladka.
  2. Pokud je poleva moc řídká, přidáme cukr, pokud moc hustá, postupně přidáváme po lžičkách mléko.
  3. Vychladlou bábovku polijeme polevou a ozdobíme pekanovými ořechy.

Tvarohovo-jahodová bábovka

Autorka: Barbora Holubcová, soutěžní číslo 1

18_kvtna_-_gastrofestival_na_smetanov_nmst_20130523_1931461042

Suroviny

  • 500g měkkého tvarohu
  • 200g dětské krupičky
  • 250g krupicového cukru
  • 160g másla
  • 4 vejce
  • 120g kompotovaných jahod
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • kůra a šťáva z půlky citronu
  • + máslo a hrubá mouka na vymazání formy

Postup

Do mísy dejte máslo, cukr, žloutky, citrónovou kůru i šťávu a vše vyšlehejte do pěny. V další misce jemně utřete tvaroh a špetku soli. Přidejte ke žloutkové pěně. Do krupičky nasypte prášek do pečiva, promíchejte a spojte s tvarohovou hmotou. Do této hmoty přidejte na kousky nakrájené jahody a na závěr zlehka přimíchejte ušlehané bílky.

Těsto vlijte do vymazané formy a pečte asi 50 minut.

Ke stažení

Mramorová makovka

Autorka: Milena Švábová, soutěžní číslo 2

18_kvtna_-_gastrofestival_na_smetanov_nmst_20130523_1468218354

Suroviny:

  • 10dkg tuku
  • 3 vejce
  • 20dkg cukru
  • 30dkg polohrubé mouky
  • 1+ ½ prášku do pečiva
  • 7dkg nemletého máku
  • jablko + skořice
  • mléko dle potřeby

Postup:

Změklý tuk ušleháme s vajíčky a cukrem do pěny, přidáme mouku a prášek do pečiva. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Do první vmícháme nastrouhané jablko a skořici, do druhé mák a mléko dle potřeby. Hustotu jistě každá šikovná kuchařka odhadne :-) Do formy dáme nejprve jablečné a pak makové těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C. Vychladlou bábovku buď jen pocukrujeme nebo ozdobíme rumovo-citrónovou polevou.

 

Nápad na tuto bábovku jsem dostala už v roce 2005, když jsem ve „špajzu“ našla od každého opravdu jen trochu, ale výsledek nadchl celou mou rodinu :-)

Ke stažení

Vrstvená bábovka s tvarohem

Autorka: Marie Bártíková, soutěžní číslo 13

18_kvtna_-_gastrofestival_na_smetanov_nmst_20130523_1818964013

Suroviny:

těsto: 300g polohrubé mouky, 150g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 120g rozpuštěného másla, 2 lžičky prášku do pečiva, 300ml mléka
tvaroh: 250g tvarohu, 100ml smetany nebo mléka, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 1 vanilkový cukr, cukr krupice dle chuti
dále: čerstvé meruňky nebo meruňkový kompot, 1-2 lžíce kakaového prášku, 2 lžíce smetany nebo mléka

Postup:

Nejdříve připravíme tvarohovou náplň důkladným vymícháním všech surovin.

Potom stejným způsobem připravíme těsto. Jednu třetinu těsta odlijeme do jiné mísy, obarvíme kakaem a vmícháme 2 lžíce smetany nebo mléka.

Do vymazané a vysypané formy nalijeme nejdřív polovinu světlého těsta, pak polovinu tmavého těsta a na ně všechen ten tvaroh. Na tvaroh naskládáme půlky meruněk a zakryjeme zbytkem hnědého těsta. Nakonec přidáme zbytek světlého těsta a formu vložíme do trouby vyhřáté na 175°C. Pečeme asi 60 minut, zkoušíme špejlí.

Upečenou bábovku necháme ve formě vychladnout, až potom vyklopíme.

Na vejce jsem nezapomněla, opravdu tam žádné nepatří.

Dobrou chuť přeje
Marie Bártíková

Ke stažení

Staročeská kynutá bábovka "Vícero chutí"

Foto: František Renza

Autorka: Lucie Gondeková, soutěžní číslo: 15

Ingredience bábovka:

  • 0,50 kg polohrubé mouky
  • 0,15 kg Hery
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 0,08 kg cukru krupice
  • 1 ks droždí
  • 2 ks žloutky
  • 0,025 kg sušeného mléka
  • 0,25 l vody
  • špetka soli

Ingredience - maková náplň:

  • 0,03 kg cukru krupice
  • 0,01 kg sušeného mléka
  • 0,08 l vody
  • 0,04 kg mletého máku
  • 0,03 kg drobečků (malé piškoty)
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 3 ks hřebíčku
  • 0,05 kg marmelády

Ingredience - tvarohová náplň:

  • 0,2 kg tvarohu polotučného
  • 1 ks žloutku
  • 0,1 kg cukru krupice

Borůvková marmeláda (0,2 kg)

Postup:

Z droždí, malého množství cukru a asi 1/3 vlažného mléka si připravme kvásek. Po vykynutí smísíme kvásek s ostatními surovinami a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Těsto si přikryjeme čistým plátnem a v teplém prostředí se nechá kynout. Po vykynutí se těsto rozdělí na 3 díly, které vyválíme na obdelníky a pomažeme náplněmi. Jednotlivé díly stočíme do rolád, ze kterých upleteme cop a vytvarujeme do připravené formy, kterou jsme předem vymazali máslem a dno posypali nasekanými ořechy. Pečeme pozvolna ve vyhřáté troubě cca 90 minut při teplotě 160 °C. Před podáváním ji pocukrujeme moučkovým cukrem. Původní rodinný recept po prababičce byl upraven týmem cukrářů z Labské hotelové střední odborné školy a Středního odborného učiliště Pardubice. Přejeme dobrou chuť!

Tvarohová bábovka s citrónem

Foto: Iveta Nádvorníková, denik.cz

Autorka: Kristina Nešporová, soutěžní číslo: 21

Doba přípravy: 15 minut
Pečení: 55 minut

Ingredience:

  • 160 g másla (+ trocha na vymazání formy)
  • 250 g cukru
  • 4 vejce
  • 500 g tvarohu (dle chuti, v této bábovce byl použit 1 polotučný a 1 tučný tvaroh)
  • špetka soli
  • 200 g dětské krupičky (+ trocha na vysypání formy)
  • prášek do pečiva
  • kůra a šťáva z půlky citrónu
  • kůra z půlky pomeranče

- na ozdobu lze použít moučkový cukr či ganache z hořké čokolády s kandovanou citrusovou kůrou

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 170 °C. Ve větší míse vyšlehejte do hladka změklé máslo, cukr a citrónovou kůru. Postupně zašlehejte žloutky a citrónovou šťávu. Nakonec vmíchejte tvaroh se špetkou soli.
  2. Krupičku rozmíchejte s práškem do pečiva. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Do tvarohové směsi opatrně zamíchejte polovinu sněhu. Následně vmíchejte krupičku a nakonec zbytek sněhu.
  3. Do vymazané a vysypané formy vlijte těsto a pečte cca 55 minut. Po vychladnutí poprašte bábovku moučkovým cukrem nebo polijte ganache z hořké čokolády a ozdobte citrusovou kůrou.

Ganache:

Do misky nalamte čokoládu (na polití bábovky stačí 50 g) a přelijte horkou smetanou na šlehání (cca 1/4 kelímku). Počkejte, než čokoláda změkne a poté rozmíchejte do hladka. Nechte trochu vychladnout a potom bábovku ganache polijte.

Tvarohová bábovka v marcipánovém kabátku

Foto: Iveta Nádvorníková, denik.cz

Autorka: Hana Kniha Měřínská, soutěžní číslo: 7

Ingredience - těsto:

  • 200 g cukru krupice
  • 200 g másla
  • 6 žloutků
  • 6 bílků
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g nahrubo nasekaných ořechů
  • 100 g nahrubo nasekané hořké čokolády (min. 70% kakaa)
  • 250 g tvarohu
  • trošku másla a polohrubé mouky na vysypání formy

Ingredience - krém:

  • 150 g másla
  • 100 g cukru moučky

Na ozdobení:

  • 300 g modelovací hmoty K2 (nebo jiného "marcipánu", potravinářské barvy a tvořítka dle vlastní fantazie).

Postup:

Jeden až dva dny předem si vyrobíme marcipánové květiny na ozdobu, aby stačily vytvrdnout a na bábovce držely tvar (pokud je budeme chtít použít, ale bábovka je pěkná i jen potažená bez květinových ozdob).

Na korpus utřeme polovinu dávky cukru, máslo a žloutky do pěny, potom zašleháme tvaroh. V jiné míse smícháme suché ingredience - mouku, prášek do pečiva, ořechy a čokoládu. V další misce ušleháme z bílků a druhé poloviny dávky cukru pevný sníh. Postupně po lžících střídavě vmícháme do máslotvarohové pěny suché přísady a sníh. Těsto přendáme do vymazané a vysypané formy (je dost hutné, lít moc nejde), povrch zarovnáme stěrkou a dáme péct do trouby na 160 °C na 45 - 60 minut. Povrch těsta zezlátne. Že je bábovka upečená poznáme špejlí - po zapíchnutí do středu bábovky a vytáhnutí není na špejli těsto, jen vlhké drobečky. Bábovku necháme ve formě úplně vychladnout. Já bábovku pekla večer a zdobila až ráno.

Úplně vychladlou bábovku vyklopíme z formy a potřeme krémem vyšlehaným z másla a cukru moučky, povrch pečlivě uhladíme a dáme vychladit do lednice, pokud byla bábovka opravdu studená, stačí cca hodina.

Vyválíme plát modelovací hmoty na tloušťku cca 3 mm, případně ho ozdobíme vytlačením vzoru, a potáhneme jím bábovku. Ozdoby přilepíme jedlým lepidlem, můžeme zajistit párátky - ale pak na to strávníky upozorníme!

 

AKCpng