Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii
podle Magdaleny Dobromily Rettigové
                                                                                                     Litomyšl 19. - 20. května 2018

Restaurace a Minipivovar Veselka Litomyšl, Smetanova Litomyšl, o.p.s. a Město Litomyšl

pořádají 19. 5. 2018 na Toulovcově náměstí v Litomyšli

V. ročník soutěže ve vaření kotlíkových gulášů

„O kotlík starosty Litomyšle“

Do soutěže se mohou přihlásit maximálně sedmičlenné profesionální i amatérské týmy, které na prostoru 4 x 3 m uvaří guláš v kotlíku vytápěném ohněm. Hodnotí se nejen kvalita hotového pokrmu, ale také kultura a profesionalita přípravy, čistota na pracovišti, nazdobení stánku a celková prezentace týmu, případně doplňkový program. Zatímco guláš včetně jeho přípravy bude hodnocen podle nejpřísnějších profesionálních kritérií, u všeho dalšího je očekávána recese a dobrá zábava. Účelem soutěže je především si odpočinout od stresových situací v zaměstnání a užít si jiné vaření, než je obvyklé.

Soutěžní úkol a podmínky:

  • uvařit jakékoliv množství guláše v kotlíku vytápěném ohněm
  • předem může být maso nakrájené i naložené, zelenina očištěná a omytá (ne nakrájená!)
  • je možno mít předem uvařený vývar
  • čas na uvaření guláše jsou 4 hodiny

Dvě porce guláše soutěžící předloží bezplatně porotě k ochutnání, zbytek uvařených porcí je možno prodat ve vlastní režii návštěvníkům. Za prodej ručí soutěžící, je nutné mít stánek označený příslušným živnostenským listem. NA STÁNKU JE POVOLEN POUZE PRODEJ UVAŘENÝCH GULÁŠŮ!!!

Pořadatel zajistí:

  • přístup k tekoucí pitné vodě
  • označení vymezených prostor, kde budou soutěžící vařit
  • hodnotící komisi
  • slavnostní vyhodnocení a odměnění nejlepších

Soutěžící si sami zajistí:

  • suroviny
  • pracovní nářadí
  • stan (není podmínkou)
  • dekoraci na výzdobu
  • pracovní stůl
  • kotlík, dřevo 
  • jednorázové nádobí na prodej vlastního guláše
  • úklid a uvedení stánkového prostoru po akci do původního stavu

Prezence soutěžících je 19. 5. od 8:00 hodin, poté bude soutěžícím přiděleno soutěžní místo.
Slavnostní zahájení soutěže bude v 10:00 hodin, zúčastní se jej všechny týmy. Do zahájení se nesmí krájet cibule, zelenina ani začít vařit. Týmy si mohou pouze nazdobit stánky, připravit pracoviště a roztopit oheň. Ukončení soutěže je ve 14:00 hod. Vyhlášení výsledků proběhne kolem 15:00 hod.

Hodnocení:

Hodnotící komise bude složená z profesionálních kuchařů, gastronomů, novinářů a veřejnosti. Každý komisař bude hodnotit a přidělovat body za chuť připravovaného guláše, ale také za výzdobu, práci a atmosféru na stánku soutěžních týmů.
Hodnocení všech týmů bude prováděno průběžně během celé doby přípravy a výdeje gulášů. Ochutnávka hotových gulášů pak proběhne anonymně.

Nejlepší tým bude vyhlášen na hlavním pódiu Gastroslavností M. D. Rettigové na Smetanově náměstí a odměněn věcnou cenou.

Další informace na telefonu 775 998 869 (Jiří Kohák).

STARTOVNÉ NA JEDEN TÝM JE 400,- Kč

Uzávěrka přihlášek je 7. května 2018, zasílejte mailem na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

 

Inspirovat se můžete fotografiemi z minulých ročníků (2015, 201420132012)

 

AKCpng