Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii
podle Magdaleny Dobromily Rettigové
                                                                                                     Litomyšl 19. - 20. května 2018

Ochutnávání kulinářského umění restaurací – Gurmánská pouť aneb Sudiprav ochutnává ...

Vyhlašujeme Gurmánskou pouť při Gastronomických slavnostech M. D. Rettigové v roce 2018!

 

pondělí 14. až pátek 18. května 2018

Zapojené restaurace z Litomyšle a okolí vaří od 14. do 18. května jídla inspirovaná recepty Magdaleny Dobromily Rettigové nebo pokrmy moderní české kuchyně vařené v duchu motta slavností.

Zájemci o účast v Gurmánské pouti navštíví restauraci, objednají si jídlo z menu dle M. D. Rettigové. Následně okomentují svůj gurmánský zážitek, případně přidají foto pokrmu k vytvořené facebookové události Gurmánská pouť aneb Sudiprav ochutnává ... na www.facebook.com/Gastroslavnosti.
Po každém dni bude vylosován jeden hodnotitel, který od pořadatele dostane dárek (poukázku do restaurace, knihu Když vaří múzy, tričko, …).
Hodnocení nesmí být vulgární ani nijak urážející, takový příspěvek bude smazán.

 

V roce 2017 se zapojily restaurace s touto soutěžní nabídkou:

Havran Café Steak Bar, Litomyšl

Podává se 15. - 19. května, od 11:00 do 23:00

Polévka

  • Slepičí polévka s karlovarským knedlíkem 65 Kč

Hlavní chody

  • Rostboci dle M. D. Rettigové se šmorny 155 Kč
  • Chlupaté knedlíky s kyselým zelím a domácím uzeným masem 115 Kč
  • Tvarohové knedlíky s jahodami sypané cukrem a tvarohem 125 Kč

Dezert

  • Tvarohové knedlíky s jahodami sypané cukrem a tvarohem 65 Kč
  • Bramborové šišky plněné mákem 65 Kč

Chutnalo vám? Zapojte se do soutěže na facebooku!

Restaurace Bohém Hotelu Aplaus, Litomyšl

Podává se 15. - 19. května, od 11:00 do 22:00

Studený předkrm

  • Salát s pečenými bramborami, chřestem a salninou, citrónový dresink, parmazán 135 Kč

Polévka

  • Chřestový krém, tvarohový knedlík s uzeným lososem, créme fraiche s koprem 85 Kč

Teplý předkrm

  • Slaný koláč M. D. Rettigové s chřestem a tyroslkým špekem, zakysaná smetana 115 Kč

Hlavní chody

  • 200g Na pánvi pečená kuřecí prsa, smažený chřest, salát z čerstvé zeleniny a ředkviček, domácí sýrový dresink 215 Kč
  • 200g Dušená telecí líčka na víně Frankovka, bramborovo-žemlový šmorn, glazovaný chřest 275 Kč
  • 200g Hovězí entrecote s vařením vejcem 62 stupňů, chřest, baby brambory, omáčka „bernaise“ 455 Kč
  • Rissoto z bílého a zeleného šparglu, pěna ze smržů 325 Kč

Dezert

  • Tvarohový knedlík s glazovaným bílým chřestem, vanilkový krém s limetkou 115 Kč

Chutnalo vám? Zapojte se do soutěže na facebooku!

Hotel a restaurace Zlatá Hvězda, Litomyšl

Podává se 17. - 19. května, od 11:00 do 22:00

Předkrm

  • Terinka z vepřového kolene, chřestová marmeláda, domácí chléb

Polévka

  • Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Hlavní chod

  • Telecí špalíček z kýty na jarní zelenině, kopřivový knedlík s žemlí

Moučník

  • Jablko v županu s brusinkami

Chutnalo vám? Zapojte se do soutěže na facebooku!

Restaurace Malý Svět, Litomyšl

Podává se 15. - 19. května, od 14:00 do 21:30

Hlavní chody

  • Netradiční koprová omáčka se zastřeným vejcem a pečeným šafránovým knedlíčkem
  • Domácí tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou a čokoládovou hlínou

Chutnalo vám? Zapojte se do soutěže na facebooku!

Restaurace a penzion Pod Klášterem, Litomyšl

Podává se 15. - 19. května, od 11:00 do 22:30

Hlavní chody

  • Jelení ragú, špekové knedlíky 149 Kč
  • Strapačky se zelím a škvarky 95 Kč
  • Bramborové šulánky s mákem 80 Kč
  • Císařský trhanec s ovocem 90 Kč

Chutnalo vám? Zapojte se do soutěže na facebooku!

Restaurace U Kolji, Litomyšl

Podává se 15. - 19. května, od 11:00 do 22:00

Polévka

  • Drůbeží vývar s játrovými knedlíčky

Hlavní chod

  • Králičí stehno na hořčici, zelený chřest, bylinkové šmorny

Dezert

  • Bramborové šmorny s kokosovou strouhankou, máslem a švestkovým pyré

Chutnalo vám? Zapojte se do soutěže na facebooku!

Rettigovka, Litomyšl

Podává se od 11:00 do 15:00, do 9:00 možno telefonicky rezervovat: 775 534 977

Pondelí 15. 5.

  • Houbové knedlíky se sýrem a česnekem

Úterý 16. 5.

  • Kynuté knedlíky s povidly a vanilkovým přelivem

Středa 17. 5.

  • Svíčková, brusinkový knedlík, šlehačka, brusinky

Čtvrtek 18. 5.

  • Šulánky s mákem a máslem

Pátek 19. 5.

  • Moravský vrabec, bramborový knedlík, zelí

Chutnalo vám? Zapojte se do soutěže na facebooku!

 

AKCpng