Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii
podle Magdaleny Dobromily Rettigové
                                                                                                     Litomyšl 19. - 20. května 2018

Recept Dagmar Peckové

DSCF7987 

Suroviny

  • Bylinky: svazek kerblíku, větší větvička estragonu, svazek hladké petrželky, 4 větvičky kopru, svazek pažitky
  • 150g créme frâiche
  • 120ml mléka
  • ocet z bílého vína
  • cukr
  • sůl
  • pepř
  • 1,5 kg bílého chřestu
  • kousek másla ve velikosti vlašského ořřechu
  • 4 vejce
  • 4 kousky lososa bez kůže (à 180g)
  • olivový olej
  • citrón

Postup

Na omáčku všechny bylinky rozmixujeme na kaši a tu smícháme s Créme frâiche, mlékem, zastříkneme octem a dochutíme solí, cukrem a pepřem.
Chřest oloupeme, odřízneme zdřevnatělé konce a vložíme do vroucí vody se solí, cukrem, kolečkem citrónu a máslem. Vaříme na mírném ohni cca 10-15 minut (podle průměru chřestu).
Vejce vložíme do vroucí vody a vaříme cca 4 až 5 minut. Opláchneme studenou vodou a oloupeme.
Lososa zastříkneme citrónem, osolíme, opepříme z obou stran. Rozpálíme na pánvi něco málo oleje a kousky lososa zprudka osmažíme, z každé strany cca 3 minuty, aby byla kurčička a vevnitř byl losos ještě medium (čili ne úplně propečený).
Hotový chřest naservírujeme na talíř, na něj položíme osmaženého lososa, vedle rozpůlené vejce, aby žloutek trochu vytékal a přelijeme bylinkovou omáčkou.

 

AKCpng