Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii
podle Magdaleny Dobromily Rettigové
                                                                                                     Litomyšl 19. - 20. května 2018

Baileys - čokoládová bábovka

FullSizeRender 

Suroviny pro formu ca 24 cm

  • 200g měkkého másla
  • 200g jemného krystalového cukru
  • 1 pytlíček vanilkového cukru
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 220g mouky smícháním s pytlíčkem kypřícího prášku do pečiva
  • 250ml baileys (kávového - pokud není, tak smícháme normální bayleis se 2 lžičkami rozpustné kávy)
  • 200g hořké čokolády rozsekané na menší kousky a eventuálně 150g hořké čokoládové polevy na hotovou bábovku

Postup

Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

U 2 vajec oddělíme bílky a žloutky. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuha a dáme do chladu.
Ve vyšší míse utřeme máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli do pěny, přidáme postupně 2 celá vejce a pomalu vmícháváme, potom stejně tak oba žloutky. Přidáváme postupně mouku smíchánou s kypřícím práškem a vypracujeme vláčné těsto, kam přidáme 250 ml baileys a nasekanou čokoládu. Vše dobře promícháme a nakonec opatrně zapracujeme ušlehaný sníh. Vlijeme do formy vymazané tukem a vysypané moukou a vložíme do vyhřáté trouby na ca 45 až 50 minut.
Vyklopíme a buď pocukrujeme, nebo polijeme polevou z hořké čokolády

 

AKCpng