Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii
podle Magdaleny Dobromily Rettigové
                                                                                                     Litomyšl 19. - 20. května 2018

Základní těsto:

  • 110g změklého másla
  • 145g světlého třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžíce sirupu (nebo tekutého medu)
  • 200g hladké mouky
  • půl lžičky prášku do pečiva


Utřeme máslo s cukrem do pěny, až lehce nabude, přidáme jedno vejce, jednu lžíci sirupu, zašleháme (všechno ručně). Suchou směs promícháme, poté smícháme obě směsi a vypracujeme těsto - velmi lepkavé a v některých variacích docela tekuté - těsto přendáme na potravinovou fólii a pokusíme se těsto stlačit do válečku, průměr cca 5 cm, a zabalené dáme nejméně na 1 hodinu do mrazáku. Po hodině těsto vybalíme a nakrájíme na asi 1-2 cm silné plátky. Rozmístíme na plech (nejlépe na pečící papír). Plátky sušenek případně dozdobíme. Pečeme cca 20 minut. Pokud pečeme na 180 stupňů, je třeba sušenky vyndat jakmile začnou lehce zlátnout. Pečeme-li na 210 stupňů, dosáhneme krásně hnědého povrchu a měkké sušenky uvnitř. - Těsto v mrazáku vydrží hodně dlouho, může být tedy v té základní variantě vždycky připravené, před pečením se aspoň na půl hodinky vyndá ven, aby šlo krájet, a do plátků pak vtlačíme, co se nám zrovna chce :-)

variace:

banánové sušenky s čokoládou
+ 1 menší zralý banán do "mokré směsi"
+ 30g větších ovesných vloček do "suché směsi"
nalámané kousky kvalitnější čokolády (když není moc kvalitní, tak se celá rozpustí, kvalitnější drží tvar), čokoládu dávám až na plátky těsta před pečením

fíkové sušenky s mandlemi
+ 50g nasekaných sušených fíků do „suché směsi“ + případně další na nakrájené plátky
+ 30g nasekaných mandlí nebo plátků do „suché směsi“

sušenky s ananasem a kokosem
+ 50g nasekaného sušeného ananasu do „suché směsi“
+ 30g kokosové moučky do „suché směsi“

Ke stažení

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

 

AKCpng