Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii
podle Magdaleny Dobromily Rettigové
                                                                                                     Litomyšl 19. - 20. května 2018

Na korpus:

  • 180g máslových sušenek - drcených nebo namletých
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 60g másla změklého

Na krém:

  • 450g lučiny
  • 225g mascarpone
  • 200g krupicového cukru
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 4 velká vejce
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu (případně 1 lžíce sušené kůry, aroma je ale menší)
  • 120 ml smetany ke šlehání

Dáme vyhřát troubu na 190°C. Rozdrtíme sušenky, vezmeme formu na dort, cca 22 cm v průměru, tu vytřeme máslem a nejdřív vysypeme suchou drtí ze sušenek - pak sušenky sklepneme zpátky do mísy. Pečlivě je promícháme s cukrem, skořicí a máslem, až je z toho taková drobenka. Tu rovnoměrně rozprostřeme na dno formy a pečeme asi 10-15 minut.

Zatímco se peče korpus, připravíme si krém. Ve velké míse šlehačem na nízké otáčky promícháme nejdřív jen cukry, mascarpone a lučinu, asi po třech minutách se to krásně spojí. Pak se po jednom zašlehá každé vejce a žloutky. Nakonec se přidá citrónová šťáva, kůra a smetana, zašlehá se, a krém je hotový - vyndáme korpus z trouby, malinko ztlumíme (180°C), na korpus se hned nalije krém a vše hned vrátíme zpátky do trouby. Pečeme asi 30 - 45 minut, dokud nejsou okraje pevnější a střed se pořád chvěje.

K dortu doporučuji malinovou omáčku, která je vhodná zejména pro ty, kteří preferují "mokřejší" dorty.

Tak dobré chutnání :-)

Ke stažení

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

 

AKCpng