Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii
podle Magdaleny Dobromily Rettigové
                                                                                                     Litomyšl 19. - 20. května 2018

Tradiční recept z východu plný vůní a chutí.

Množství na 2 porce nebo na přílohu pro 4

Ingredience:

  • 3 lžíce oleje
  • 2 svazky jarní cibulky nakrájené na kolečka (bílá i zelená část)
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • asi 2 svazky hladkolisté petržele
  • 300g špenátu
  • 240ml vody
  • ½ lžičky sladké papriky
  • 2 štědré lžičky koriandru
  • 2 štědré lžičky římského kmínu (nelze nahradit obyčejným kmínem!)
  • 2 velké špetky kopru (nemusí být)
  • 1 kostka bujónu nebo lépe 1 kalíšek „gurmánského“ kuřecího bujónu

Plotnu zahřejeme na střední teplotu. Na střední pánev s vyšším okrajem nalejeme olej a zasypeme omytými jarními cibulkami. Jakmile je cibulka průsvitná, přidáme česnek a společně smažíme další 2 až 3 minuty. Přidáme nasekanou petržel. Jakmile začne vadnout, přidáme špenát. Prohřejeme. Přidáme vodu, papriku, římský kmín, koriandr a promícháme. Po chvíli promneme v rukou kopr a přidáme do pánve. Nakonec v pánvi rozpustíme bujón. Když se většina vody odvaří, je hotovo. Solit zpravidla není potřeba.

Ideálně podáváme s chlebem Naan.

Sabzih je vhodná příloha k plněným taštičkám Ashak.

Ke stažení

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

 

AKCpng