Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii
podle Magdaleny Dobromily Rettigové
                                                                                                     Litomyšl 19. - 20. května 2018

Báječně exotická chuť. Dal je samostatné jídlo, lze ale použít také jako výbornou přílohu. Už nikdy nebudete chtít jíst čočku jinak!

Množství na 2 porce nebo na přílohu pro 4

Ingredience:

  • 1 lžíce oleje
  • 2 střední nadrobno nakrájené cibule
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • 720ml vody
  • 240g červené čočky
  • 1 štědrá lžička kurkumy
  • 1 štědrá lžička římského kmínu (nelze nahradit obyčejným kmínem!)
  • ½ lžičky sušeného zázvoru

V těžké středně vysoké pánvi smícháme vodu, čočku, 1 nakrájenou cibuli, 2 stroužky česneku, kurkumu, římský kmín a zázvor. Přivedeme k varu, přikryjeme poklicí a ztlumíme plamen. Vaříme, dokud čočka nezměkne (asi 15 minut). Mezitím cca 10 minut na oleji na mírném ohni orestujeme druhou nakrájenou cibuli a 1 stroužek česneku, dokud nezezlátnou. Dáme stranou.

Polovinu uvařené čočky odebereme a ponorným mixérem rozmixujeme na kaši. Vrátíme zpět do pánve, přidáme osmaženou cibuli s česnekem, zvedneme plamen a ještě pět minut společně prohřejeme.

Osolíme a opepříme dle chuti.

Ideálně podáváme s chlebem Naan.

Dal je vhodná příloha k plněným taštičkám Ashak.

Ke stažení

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

 

AKCpng