Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii
podle Magdaleny Dobromily Rettigové
                                                                                                     Litomyšl 19. - 20. května 2018

Množství na osm placek:

  • 1 lžička sušeného droždí (nebo kostka čerstvého)
  • 720g bílé chlebové mouky (co nejjemnější)
  • 2 lžíce oleje
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžička medu (pro kvašení)
  • 1 lžíce soli
  • 180 ml teplé vody

(případně čerstvé droždí rozdrobíme, zalejeme teplou vodou, místo medu použijeme lžičku moučkového cukru a cca 15 minut necháme v teple a mimo průvan vzejít kvásek)

V zadělávací míse nejprve promícháme mouku, sušené droždí, olej a med. Následně přimícháme teplou vodu (používáme-li čerstvé droždí, smícháme rovnou mouku, olej a kvásek). Po promíchání přidáme jogurt a zpracujeme hotové těsto. Mísu přikryjeme čistou vlhkou utěrkou a uložíme na teplé místo vykynout cca na hodinu.

Troubu rozpálíme na maximum. Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu a rozdělíme na osm dílů, pomoučíme si ruce a vyválíme osm kuliček, necháme chvíli odpočinout. Z kuliček prsty něžně vypracujeme placku, abychom z těsta nevytlačili vzduch. Placku z obou stran pomoučíme a dáme do trouby. Ideální je péct placku na mřížce, aby se dělala z obou stran rovnoměrně, lze ale i na plechu na pečicím papíru. Jakmile začne chléb zlátnout, je hotovo.

 

Chléb by měl být pěkně vyfouknutý, snažte se po celou dobu pečení udržet v troubě maximální teplotu.

Ke stažení

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

 

AKCpng