Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii
podle Magdaleny Dobromily Rettigové
                                                                                                     Litomyšl 19. - 20. května 2018

Množství na 6 porcí

Těsto:

  • 4 hrnky prosáté mouky
  • 1 a ½ hrnku teplé vody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce olivového oleje

Ingredience:

  • olej
  • ½ - 2 lžičky mletého červeného chilli
  • čerstvý černý pepř
  • 3 pórky (nebo směs pórku a jarní cibulky a ev. také pažitky)
  • 1 - 2 střední cibule najemno nakrájené
  • 500g dobře umletého hovězího masa
  • 1 - 3 prolisované stroužky česneku
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 štědrá lžička římského kmínu (nelze nahradit obyčejným kmínem!)
  • 1 lžička koriandru
  • sůl
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • sušená máta
  • asi 250g jogurtu

Taštičky:

Nakrájený a dobře propláchnutý pórek ve velké míse promícháme se dvěma lžícemi oleje, čerstvě namletým pepřem, chilli a trochou soli. Dobře společně prohněteme, aby pórek změkl. Přísady na těsto promícháme - vodu přidáváme postupně, vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň hodinu odpočinout. Poté vyválíme na cca 2mm tenký plát, ze kterého vykrájíme (např. pomocí sklenice) kolečka o průměru asi 9 cm. Náplň vložíme doprostřed, přehneme kolečko na polovinu a pečlivě slepíme do tvaru půlměsíce. Hotové taštičky vaříme 10 minut v osolené vodě nebo v páře.

Ragú:

Na přiměřeném množství oleje orestujeme najemno nakrájenou cibuli do zhnědnutí. Přidáme maso a zprudka osmahneme, aby se zatáhlo. Poté ztlumíme, přidáme česnek a trochu chilli podle chuti, lžičku římského kmínu, koriandru, kurkumy, osolíme. Pečlivě promícháme a přidáme rajčatové pyré. Necháme 5 minut spojit a zalejeme 250ml vody. Necháme alespoň 20 minut povařit, čím déle, tím lépe, případně znovu podlijeme.

Podávání:

Na velkou servírovací mísu rozprostřeme polovinu jogurtu smíchaného s prolisovaným česnekem a trochou soli, na jogurt položíme uvařené taštičky, přelijeme zbytkem jogurtu a přiměřeným množstvím ragú. Posypeme sušenou mátou a chilli. Ideálně podáváme s chlebem Naan. Vhodnými přílohami jsou Dal a Sabzih.

Ke stažení

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

 

AKCpng