Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii
podle Magdaleny Dobromily Rettigové
                                                                                                     Litomyšl 19. - 20. května 2018

Lepší úprava králíka neexistuje. Není třeba výkřičník, ta chuť vás přesvědčí.

Pro 4 - 6 osob:

  • 1 celý králík nebo 6 stehen
  • Špalík tučné uzené slaniny
  • 5 středně velkých mrkví
  • 5 přibližně stejně velkých petrželí
  • půl celeru nebo 1 malý
  • 3 velké cibule
  • kousek másla
  • olej
  • ocet
  • sůl
  • bobkový list
  • nové koření
  • celý černý pepř

Ve hmoždíři si rozdrtíme nové koření, kuličky černého pepře a bobkový list. Vše by mělo být v poměru 1:1, na celého králíka by mělo postačit 20 kuliček nového koření, 20 kuliček pepře a 5 bobkových listů. Králíka očistíme, případně odblaníme. Slaninu nakrájíme na malé špalíky. Králíka naporcujeme a jednotlivé porce štědře prošpikujeme připravenými špalíky. Porce ze všech stran okořeníme připravenou směsí a spolu s olejem vmasírujeme do masa. Zastříkneme octem a zakryté necháme v chladu nejlépe do druhého dne odležet.

Očistíme zeleninu a nakrájíme na menší kousky. Opět by měl platit poměr 1:1, mrkev může mít převahu. Cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka. Do velkého hrnce dáme dvě lžíce oleje a kousek másla (samotné máslo by se přepalovalo). Necháme rozpustit, ztlumíme na střední plamen a vmícháme cibuli tak, aby se obalila tukem. Na mírném plameni necháme smažit do sladka. V kuchyňském robotu mezitím necháme zeleninu rozsekat nadrobno (pro notorické dříče lze i nastrouhat na struhadle). Postupně zeleninu přidáváme k cibuli, mírně podlijeme, trochu zvýšíme plamen, osolíme dle chuti, případně na povrch zeleniny rozmístíme ještě pár kousků másla a necháme pod poklicí dusit, dokud zelenina nezměkne (5 – 10 minut).

Zeleninu přendáme do pekáče a na zeleninu rozložíme porce králíka, které předtím dobře ze všech stran osolíme. V troubě vyhřáté na 180°C pečeme 2 – 3 hodiny, na posledních 15 minut můžeme péct odkryté pro pěknou barvu. Podáváme s bramborovým knedlíkem a dobrým červeným vínem či oroseným pivem. 

Ke stažení

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

 

AKCpng